dalsi-stripky-o-amd-geode
Novinka Další střípky o AMD Geode

Další střípky o AMD Geode

Michal Kleman

Michal Kleman

29. 6. 2008 00:00 24

O tom, že AMD připravuje produkt, který by měl konkurovat procesoru Atom od Intelu jste již mohli slyšet (na našich stránkách jsme vás informovali v novince z 17.6). Dnes se podíváme na nové detaily a fotky tohoto systému.

Reklama

Novinka AMD byla pojmenována AMD Geode. Je určena do ULCPC (ultra low-cost personal computers) a UMPC (ultra mobile personal computers), kde bude konkurovat procesoru Atom od Intelu. Partneři AMD již mají ukázkové desky na testy a díky tomu se na svět dostaly první fotky a nové detaily. Celá deska s paticí BGA má rozměry 3,5", tedy jako klasický pevný disk.

Další střípky o AMD Geode
i Zdroj: PCTuning.cz

TDP procesoru AMD Geode bude 8W, což je více než 4W u Intelu, ale model AMD má integrovaný paměťový řadič a tedy úspornější čipset. Spotřeba celých platforem by tedy měla být stejná - u obou řešení se pohybuje okolo 20W.

Další střípky o AMD Geode
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotný procesor je založen na architektuře K8 a výrobní proces je 65nm, jádro nese označení Sparta, jde tedy původně o jádro používané v low-endových Sempronech 64. L1 cache bude mít kapacitu 64kB a L2 pak 256KB. V procesoru je integrován jednokonálový DDR2 řadič, celé CPU by mělo pracovat na 1GHz. Čipset se pak skládá z severního můstku AMD M690E a jižního SB600.

Další střípky o AMD Geode
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak si můžete všimnout na fotkách, čipy jsou připojeny zespoda pro dosažení co nejmenších rozměrů. Na druhé straně můžeme najít slot pro operační paměť (notebookový SO-DIMM), SATA konektory, notebookový PCI slot nebo například IDE port. Chybět nebude ani DVI výstup, PS/2 konektor, USB nebo ethernetové připojení.

Podle X-bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama