ati-veri-ze-geforce-gtx-200-bude-posledni-monoliticke-gpu-od-nvidie
Novinka ATI věří, že GeForce GTX 200 bude poslední monolitické GPU od NVIDIE

ATI věří, že GeForce GTX 200 bude poslední monolitické GPU od NVIDIE

Moll

Moll

18. 6. 2008 00:00 10

Vícejádrové grafické karty byly podezřelé odjakživa - dokonce již v dobách, kdy 3dfx vydala své Voodoo 5 5500. ATI však podává argumenty, kterými nás chce přesvědčit, že jiné cesty zkrátka není...

Reklama

Podle hlavy skupiny grafických produktů v rámci AMD bude GeForce GTX 200 posledním high-endovým monolitickým "megačipem". Proč? Podle odhadů čip G200, který pohání produktovou řadu GeForce GTX 200, velikost 600 mm², což znamená, že na jeden 300mm wafer se vejde pouze 97 těchto čipů. Výtěžnost tak složitých čipů jistě nebude nijak velká, což jen navyšuje jejich cenu. Nákladnější je také vývoj a jejich testování.

Dobrou představu o složitosti jste si mohli udělat ze srovnání čipu G200 a Penrynu, které se vyskytlo ve velkém článku o GeForce GTX280 od Zdeňka Obermaiera:

ATI věří, že GeForce GTX 200 bude poslední monolitické GPU od NVIDIE
i Zdroj: PCTuning.cz

Vývojáři obvykle využijí také poškozená jádra, kdy defektní část zkrátka vyřadí a GPU nainstalují do méně drahých grafických karet. Tento postup sice část poškozených drahých čipů zachrání, ale není "čistší" cestou výkon škálovat počtem menších čipů?

Na začátku roku vedoucí vědecký pracovník NVIDIE prohlásil, že AMD zkrátka jen nemá dost financí na vývoj velkého monolitického čipu. To je sice možné, ale otázkou zůstává, zda si jej ve svých důsledcích mohla dovolit samotná NVIDIA. Podle pana Bergmana z AMD se menší čipy daleko snáze (a levněji) adaptují pro mobilní počítače. V současné době je to sice NVIDIA, která prodává nejvýkonnější mobilní grafická řešení, ale podle Bergmana se situaci brzy obrátí, protože NVIDIA prý v žádném případě nebude schopna nabídnout mobilní grafický hardware s G200 ani tento podzim.

Podle Xbit Laboratories

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama