ati-a-physx
Novinka ATI a PhysX?

ATI a PhysX?

Michal Kleman

Michal Kleman

7. 6. 2008 00:00 32

Již víme, že nové karty NVIDIA mají implementovaný algoritmus pro výpočet fyziky v programovetelném rozhraním CUDA. Jak se k tomu postaví ATI?

Reklama

Společnost AMD, tedy majitel ATI, zatím narozdíl od své konkurence nevlastní žádnou firmu, jenž by se zabývala fyzikálními enginy a výpočtem fyziky ve hrách. Intel odkoupil Havok a NVIDIA zase vlastní Ageiu. Právě druhý zmíněný konkurent společnosti AMD nedávno oznámil, plnou implementaci PhysXu do API CUDA, které podporují všechny karty s jádrem G80 a výš. Roy Taylor, vice president NVIDIE oznámil, že ATI může dostat podporu PhysX, ale musí "adoptovat" právě programovatelné rozhraní NVIDIE.

ATI a PhysX?
i Zdroj: PCTuning.cz

ATI má vlastní program pro výpočty - GPGPU (General Purpose Graphics Processing Unit) a CUDA by se mohla stát jakousi "nadstavbou", která by umožnila běh PhysX prostředí na kartách ATI. NVIDIA k tomuto jednání přistoupí, je otázkou, jestil ATI přijme konkurenční produkt. Poté tady však máme třetího hráče - Intel. Je také možné, že Intel nabídne ATI Havok engine, jelikož je nyní "ve válce" s NVIDIÍ" a odstranění PhysXu z počítačů vývojářů by se nyní tomuto gigantovi hodilo (alespoň pro karty NVIDIE by dokázal, že procesor je pro hry opravdu potřebný).

ATI a PhysX?
i Zdroj: PCTuning.cz

CUDA by teoreticky měla být funční na všech kartách ATI, především na těch, které mají unifikované shadery, tedy jádro R600 a výš. Je otázkou, nakolik budou při implementaci tohoto systému karty pomalejší (nebo rychlejší?) nežli jádra NVIDIE, pro které je toto rozhraní přímo designováno.

Podle Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama