intel-nehalem-stripek-o-vykonu-a-nove-desky
Novinka Intel Nehalem - střípek o výkonu a nové desky

Intel Nehalem - střípek o výkonu a nové desky

Michal Kleman

Michal Kleman

3. 6. 2008 01:00 7

Redaktorům VR-Zone se na krátkou chvíli dostal do rukou nový procesor s jádry Bloomfield. Navíc se podíváme na několik desek pod procesory s architekturou Nehalem.

Reklama

Novinka společnosti Intel byla taktována na 2,66GHz, její násobič byl stanoven na 20 a takt sběrnice pak byl 133MHz (efektivně 533MHz), je ovšem velmi pravděpodobné, že program CPU-z přečetl tyto informace špatně, jelikož se jedná o kompletně nový procesor, který nepoužívá dnes "tradiční" Front Side Bus, ale novou technologii Quick Path Interconnect.

Výsledky syntetického benchmarku 3DMark Vantage mluví jasně - Bloomfield používající desku s čipsetem X58 a ICH10 dostal v CPU testu testu 16334 bodů, to je asi o 45% více, nežli nasbírá shodně taktované čtyřjádro Yorkfield. Je ještě otázkou, jak budou nové procesory škálovatelné s taktem a jakých taktů nakonec dosáhnout, protože jisté spekulace tvrdí, že jejich kmitočty nebudou zrovna "dvakrát oslnivé" (o tomto se mluvilo ve spojitosti s omezením taktování mainstreamových procesorů Nehalem).

A nyní se v krátkosti podíváme na několik desek s čipsetem X58, známým také jako Tylersburg. Bohužel na stránce zdroje nejsou o těchto deskách uvedeny žádné informace, jde pouze o fotky z výstavy Computex, takže se pokochejme:






Na všech deskách si můžete všimnout možnosti osazení pamětí do tříkanálového módu. To, společně s high-endovým čipsetem X58 nám napovídá, že se jedná o motherboardy s paticí LGA 1366, které jsou určeny pro ty nejsilnější (a zároveň nejdražší) procesory s jádry Bloomfield. Většinu však budou spíše zajímat desky s mainstreamovým socketem 1160, na ty si musíme ještě nějaký ten čas počkat. 

Podle VR-Zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama