asus-reaguje-na-obvineni-gigabyte
Novinka Asus reaguje na obvinění Gigabyte

Asus reaguje na obvinění Gigabyte

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 5. 2008 00:00 10

Před pár dny, většina IT webů informovala o tom, že Gigabyte obvinil konkurenta Asus z plagiátorství a matení zákazníků. V podstatě šlo o údajně nefunkční technologii EPU. Na reakci jsme nemuseli čekat dlouho, Asus dnes vše vyvrací. 

Reklama
Asus reaguje na obvinění Gigabyte
i Zdroj: PCTuning.cz

Před pár dny jsme vám přinesli tuto zprávu. V ní se společnost Gigabyte rozčiluje, že Asus okopíroval design a některé pokročilé vlastnosti desky Gigabyte GA-EP45-DQ6 a vydal na své desce Asus P5Q. O co přesně šlo se podívejte v té novince, já to pouze rychle shrnu - Gigabyte tvrdí, že Asus:

  • Okopíroval design, počty portů a jejich umístění
  • Vybavil své desky napájením podobným tomu na deskách konkurence
  • Čip EPU je pouze atrapa a celá technologie je pouze softwareová
  • Asus podvádí a mate zákazníky grafy nižší spotřeby, které nejsou autentické
  • EPU nepracuje se změnou fází ale pouze omezuje napětí
  • Veškerá úspora je pouze ve snížení taktů a napětí (což vede k nestabilitě)
  • Asus používá laciné kondenzátory, které vydává za kvalitní

Nejprve si objasněme, jak k tomuto faux pas vůbec došlo. Gigabyte pořádal konferenci k uvedení nových desek s čipsetem P45 Express. Na tuto akci si inženýři přinesli svou desku a desku konkurence, obě přímo na místě podrobili zkoumání a srovnávání. Z tohoto srovnání vzešlo právě několik obrázků, které ale nikdy neměly opustit onu místnost. Bohužel redaktoři TGDaily informace ofotili a vynesli - oba výrobci jim teď dělají značné potíže, a neví se jak to s nimi vůbec dopadne.

Asus reaguje na obvinění Gigabyte
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes vydal Asus oficiální prohlášení, ke všem bodům "obžaloby". Vezměme si je popořádku ve vztahu k bodům výše. K prvním bodu není žádné vyjáření, a ani není potřeba - tohle by se dokazovalo těžko (design mnoha desek je velmi podobný). K druhému bodu Asus uvádí, že jeho desky podporuje jako první na světě 16-fázové napájení, a není tedy okopírováno od Gigabyte. Čip EPU je fázový měnič, a dokonce na deskách s P45 Express existuje ve své mnohem modernější podobě, než testovali Gigabyte - tím je odpovězeno na několik dalších bodů. Dále Asus tvrdí, že používá pouze kvalitní kondenzátory a ty z obrázků od Gigabyte jsou bůhví-odkud.

Kdo má pravdu se jen tak nedozvíme, ale na obou stranách je určitě co kritizovat. Ať si čtenáři posoudí a zhodnotí, komu věřit sami. Podle dosavadních testů DES proti EPU, ale vždy EPU na deskách Asus prokázalo lepší vlastnosti a skutečnou úsporu (i když trapně nízkou v obou případech). Obecně ani jedna z těchto technologií ještě nefunguje zcela stoptocentně, a na zvážení si počkáme na nějaký komplexní test moderních desek s těmito technologiemi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama