die-shot-istanbulu-a-novinky-od-amd
Novinka Die-shot Istanbulu a novinky od AMD

Die-shot Istanbulu a novinky od AMD

Michal Kleman

Michal Kleman

15. 5. 2008 09:00 15

Již brzy se dočkáme nových procesorů AMD. Dnes si shrneme data vydání nových CPU a podíváme se na šestijádrový Istanbul.

Reklama

Již toto léto začne AMD s výrobou 45nm SOI čipů, které budou používat high-k dielektrikum. První z řady procesorů ponesou označení Deneb a půjde o shrinky Ageny s větší vyrovnvací pamětí třetí úrovně. Dále se zřejmě dočkáme Propusu, aneb Denebu kompletně bez L3 cache. Následovat budou serverové procesory Shangai - neboli "sražená" Barcelona a na samém začátku roku 2009 se dočkáme procesorů značených Heka, tedy 45nm tříjáder. Spolu s Hekou by měl na trh přijít Istanbul, neboli šestijádrový derivát Shangaie. Plánované osmijádro Montreal bylo (možná prozatím) "vyhozeno" z roadmap, právě kvůli připravovanému šestijádru, které se v roce 2010 rozroste na jednotku s dvanácti plnohodnotnými jádry.

A nyní již k Istanbulu. Tento procesor má 6MB L3 cache, 512kB L2 cache pro každé jádro a paměťový řadič jak pro DDR2, tak DDR3 moduly, záležet bude na použitém socketu (AM2+ je určen pro DDR2 moduly, zatímco AM3 pro paměti typu DDR3).

Die-shot Istanbulu a novinky od AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

"Přidat další dvě jádra je od AMD celkem rozumnou věcí, vzhledem k tomu, že s novým 45nm procesem se vejdou (i s vyrovnávací pamětí) na 30 čtverečních milimetrů. Osmijádrový Nehalem bude megamaxirobustný monolitický (pozn.: pardon, ale jak mám přeložit "megamacholomaniamonolitic?" =-O ) čip. Jeho velikost bude značně přesahovat 700mm2 u šestijádrového Dunningtonu. Hlavním omezujícím faktorem pak bude velmi vysoké odpadní teplo. Istanbul by měl mít maximálně 300mm2 a spolu s čipem Sao Paulo by mělo jít o velmi rozšířené řešení, vyráběné primárně 32nm procesem. Proto si myslím, že začít vývoj už na 45nm je dobrý tah," nechal se slyšet Hans de Vries, jeden ze skupiny designérů čipu.

"Je lepší přidat dvě jádra, nežli neustále pouze rozšiřovat L2 cache každého z jader na dvojnásobek (z 512kB na 1Mb), jak tomu bylo plánováno například u Montrealu," prhlásil dále.

 Podle NordicHardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama