ibm-chysta-nove-blade-servery-postavene-na-procesorech-cell
Novinka IBM chystá nové "blade" servery postavené na procesorech Cell

IBM chystá nové "blade" servery postavené na procesorech Cell

Moll

Moll

14. 5. 2008 00:00 13

Nová řada "blade" serverů s procesory Cell byla ohlášena v úterý a IBM ji směřuje mezi klienty, kteří jsou vyžadují ten nejvyšší výpočetní výkon.

Reklama

Nejprve bych chtěl v krátkosti zopakovat, jaký je rozdíl mezi standardním "rack" serverem a "blade" serverem. Není překvapením, že klasické systémy serverů jsou dosti náročné na prostor. Blade servery vznikly právě s rostoucí poptávkou po systémech serverových parametrů, jejichž výhodou by byly kompaktnější rozměry. Jednotlivým blade serverům proto schází některé komponenty, jde o snahu vytvořit nejmenší jednotku, kterou bychom podle Turingovy definice nazvali počítačem.

Nový produkt IBM se nazývá Bladecenter QS22. Každý z těchto blade serverů obsahuje dva 3,2GHz mikroprocesory Powerxcell 8i a až 32GB paměti RAM. Očekává se, že systém najde uplatnění ve finančním sektoru nebo při zpravání lékařských dat.

Čipy Powerxcell 8i jsou postaveny na nejnovější Cell architektuře, kterou společnými silami vyvinuly IBM, Sony a Toshiba. IBM se jako obvykle chlubí vysokou variabilitou této technologie, která podle výrobců může být v obměnách využita takřka ve všech oblastech výpočetní techniky.

Systémy Bladecenter QS22 poběží na operačním systému Red Hat Enterprise Linux a budou obsahovat také open source vývojové prostředí Eclipse od IBM. Podle IBM mohou být nové QS22 systémy integrovány také do stávajících x86 serverových systémů.

Rack 42U je schopen pojmout až 56 QS22 blade serverů a plný poskytne výkon ve výši 25,8 teraflops. Jednotky QS22 se objeví na trhu počátkem června.

Podle The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama