dalsi-novinky-o-blizicich-se-grafickych-kartach-od-spolecnosti-ati-a-nvidia
Novinka Další novinky o blížících se grafických kartách od společností ATI a NVIDIA

Další novinky o blížících se grafických kartách od společností ATI a NVIDIA

Ctibor

Ctibor

13. 5. 2008 00:00 4

Čas vydání nových grafických produktů se neúprosně blíží a k nám se opět dostávají další střípky informací. Co je dnes nového?

Reklama

Nejdříve se pojďme podívat na novou generaci grafických karet od společnosti ATI. Zatímco vzorky karty postavené na níže taktovaném jádru RV770 s pravděpodobným názvem ATI Radeon HD4850 s paměťmi GDDR3 jsou již nějakou dobu u výrobců, na výkonnější Radeon HD4870 se stále čeká. To posouvá i celý proces uvedení nové generace na trh, neboť ATI chce (podle nových zpráv) uvést obě nové karty současně. Toto zpoždění je způsobeno poněkud pozdní výrobou grafických paměťových modulů GDDR5, avšak, jak víme, firma Qimonda již najíždí na jejich masovou výrobu. K ní by se měly brzy přidat i firmy Samsung a Hynix. Takže i silnější karta by se již brzy měla dostat ke svým producentům. Představení obou karet je naplánováno na začátek června na počítačový veletrh Computex. Mezi nás by pak nová grafická řešení měla dorazit těsně před přelomem roku do druhého pololetí - patrně poslední týden v červnu, a to v dostatečném počtu kusů.

A nyní pojďme k většímu hráči na poli grafických karet, společnosti NVIDIA. Nové informace se netýkají ničeho jiného než brzo příchozího duálního čipu GT200. Zdroj uvádí, že firma bude toto jádro vyrábět jak 55nm, tak 65nm procesem. Důvod je prostý. NVIDIA chce prý mít jistotu, že její výrobky budou bez problémů funkční a přesto, že 55nm výrobní proces jistě přináší řadu výhod (nížší teploty, vyšší takty, nižší výrobní náklady), je pro tuto společnost stále něčím novým. 65nm kousky by tak měly zastoupit své menší soukmenovce v případě, že by se vyskytly nečekané potíže. Pokud budou funkční oba dva vzorky, je pak možné, že karty s 65nm jádrem se budou prodávat, alespoň dočasně, pod  jménem 9900GT, zatímco 55nm výkonnější kusy pod názvem 9900GTX, tedy pokud se tak budou jmenovat. Dále byla odhalena cena nové karty. Ta by měla dle zdroje být nastavena na hranici $499(8200Kč), což je ve výsledku méně než za dnešní nejvýkonnější dual-PCB dvoujádrovou kartu NVIDIE - Geforce 9800GX2. Odhalení této nové karty je nachystáno taktéž na veletrh počítačové techniky Computex s dostupností později v červnu.

Zdroj: Fudzilla 1, 2, 3, 4

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama