dalsi-stripky-o-nehalemu
Novinka Další střípky o Nehalemu

Další střípky o Nehalemu

Michal Kleman

Michal Kleman

12. 5. 2008 00:00 4

Do rukou redaktorů Expreview se dostal slide z prezentace Intelu. Co jsme se dozvěděli nového?

Reklama

Jednou z důležitých informací ohledně nových procesorů je dosahovaná propustnost datové sběrnice. Ta by při použití DDR3 modulů o taktu 1333MHz a zapojení v triple channelu měla dosahovat 32GB/s, což není o tolik více, než dnes zvládne deska s X48. Ta má dual-channelu propustnost 25,6BG/s, ale pro měření byly použity rychlejší paměti s taktem 1600MHz.

Další střípky o Nehalemu
i Zdroj: PCTuning.cz

Mimojiné, nad pamětmi se stále vznáší otazník. Intel chce moduly limitovat do rychlosti právě 1333MHz, ale je pravděpodobné, že toto číslo se bude ještě zvyšovat do data vydání (toto je pouze spekulace). Nové moduly zvládají takt přes 2GHz a tak je "záhadou", proč Intel pro svůj nový "ultra high-end" v podobě socketu 1366 nechce použít to nejlepší co může mít.

Další věc, kterou nám napovídá slide z prezentace se týká grafických karet. Pro grafiky v zapojení CrossFireX je vyhrazeno "pouze" 32 linek, a tak při osazení všech čtyř PCIe 2.0 x16 slotů bude mít každá k dispozici jen 8 linek. Na druhou stranu všechny budou druhé generace, takže budou mít stejnou propustnost jako 16 PCIe 1.1 linek. Toto by neměl být nijak omezující faktor, alespoň prozatím.

Další střípky o Nehalemu
i Zdroj: PCTuning.cz

Další zajímavá zmínka se týká podpory výpočtů fyziky. Intel slibuje lepší optimalizaci procesoru pro počítání interakce prostředí. Je dost možné, že této "vychytávky" dosáhli inženýři Intelu s pomocí nedávno odkoupeného Havoku, jejichž engine je momentálně velmi používaný.

Na Nehalem se již můžeme těšit, jde o inovativní součístku z dílen, kde procesory opravdu umí, na druhou stranu: Když ptáčka lapali, pěkně mu zpívali... Vždycky to tak chodí.

Podle Expreview

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama