gigabyte-ep45-extreme
Novinka Gigabyte EP45 Extreme

Gigabyte EP45 Extreme

Michal Kleman

Michal Kleman

26. 4. 2008 00:00 4

Desky s čipsetem P45 se pomalu dostávají na světlo světa a dnes se podíváme na novinku společnosti Gigabyte.

Reklama

Deska EP45 Extreme od známého výrobce Gigabyte bude asi "nejextrémnějším" z produktů tohoto výrobce s čipsetem P45. Motherboard je samozřejmě určen pro procesory Intelu a podle oficiální zprávy se jedná o odpověď společnosti Gygibyte na desku BlackOps od Foxconnu. I přesto, že na té je použit "lepší" čipset (X48), jde výkonnostně a výbavou o srovnatelný motherboard.

Gigabyte EP45 Extreme
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte EP45 Extreme je určena pro všechny nejnovější CPU společnosti Intel a do PCIe 2.0 x16 slotů můžete osadit tři karty ATI do CrossFireX (oranžové sloty však pracují pouze s polovinou linek). Deska je vhodná pro přetaktování především díky svému dvanáctifázovému napájení, které "nakrmí" i ten nenasytnější procesor. Na I/O panelu nalezenete 8 USB portů, dva PS2 konektory, dva konektory pro gigabitový ethernet, osmikanálový audio výstup a chybět nebude oni S/PIDF optický a koaxiální výstup.

Gigabyte EP45 Extreme
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázcích jste si jistě všimli masivního chladiče, jak na čipsetu, tak na mosfetech napájení. Velký heatspreader na severním můstku lze jednoduše odmontovat, a to nejen kvůli přepravě, ale je zde i mořžnost připojit chladič severního můstku k vodnímu okruhu. Pokud máte obavu, že bude toto měděné "monstrum" překážet vaší grafické kartě, nebojte se. Heatspreader není širší než běžná jednoslotová karta a mezi ním a PCIe x16 slotem je ještě PCI konektor (ty se mimochodem nachází na celé desce tři).

Gigabyte EP45 Extreme
i Zdroj: PCTuning.cz

Mimochodem, Gigabyte také zapracoval na své taktovací utilitě EasyTune (půjde o šesté vydání, tedy EasyTune 6), která je podle recenzenta už v beta verzi velmi povedená, podobá se zčásti známému CPU-Z a přináší několik nových možností navíc.

Tuto desku bych osobně ohodnotil, jako zajímavou alternativu mezi předraženým absolutním high-endem, zastoupeným čipsety X38 a X48, a běžným mainstremam, který poráží rozšířenými možnostmi chlazení (jak "vodník", tak velký chladič), kvalitním zpracováním a zdařeným taktovacím programem přímo od výrobce motherboardu (nepůjde tedy o amatérské pokusy). Ještě si počkejma na výkonostní výsledky a konečnou cenu.

Podle TweakTown

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama