amd-mozna-proda-nektere-ze-svych-tovaren
Novinka AMD možná prodá některé ze svých továren

AMD možná prodá některé ze svých továren

Moll

Moll

22. 4. 2008 00:00 6

AMD se pokouší řešit své nesporné potíže několika způsoby. Jednou z cest je tzv. "asset light" strategie, v rámci níž by mohlo AMD prodat své tovární haly.

Reklama

Advanced Micro Devices (AMD) ohlásilo za první čtvrtletí obrovskou ztrátu 611 mil. USD a v AMD začali vymýšlet agresivní strategii, jak těmto problémům čelit. AMD CEO Hector Ruiz na zasedání AMD o výsledcích v prvním kvartálu vytyčil základní body nutné restrukturalizace.

Podle Ruize má nyní AMD oproti minulosti velmi široký záběr produktů. Není tím myšlen pouze vstup společnosti na pole grafických karet, ale také rozpínavá tendence samotného trhu. Například již segment výrobků nejnižší třídy je tak rozsáhlý, že vyžaduje vlastní obchodní model. To je důvod, proč AMD vidí východisko v přechodu na "asset light" strategii, která spočívá v tom, že se společnost soustředí na vývoj výrobků, ale jejich velkovýrobu přenechá externím společnostem.

Je docela možné, že se AMD se svými výrobky podaří srovnat krok s Intelem v roce 2009. Intel sice představil velmi silnou roadmapu produktů, nicméně u Intelu stále existuje otevřená otázka úspěšného přechodu na 45nm výrobní proces, protože se mu stále nedaří dodávat na trh dostatečné množství 45nm čtyřjader střední třídy. Do té doby se však AMD musí pokusit vylepšit svou obchodní bilanci.

AMD v současné vlastní dvě továrny, FAB36 je v plném provozu a druhá z nich - FAB38 - se připravuje na výrobu 45nm procesorů, jejíž začátek se očekává v létě. Každá z továren může mít cenu alespoň 2 miliardy USD. Ovšem bez nich by AMD muselo zvolenému výrobci platit nemalý poplatek za každý vyrobený procesor.

Není úplně jisté, zda AMD své továrny skutečně prodá, ale podle odborníků z oblasti průmyslu je tato varianta velmi pravděpodobná. AMD by nebylo prvním výrobcem, který by se touto cestou vydal, v minulosti ji úspěšně podstoupila například společnost Seagate.

Podle Fudzilla, Seeking Alpha

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama