wd-predstavuje-nejrychlejsi-pevny-disk-se-300gb
Novinka WD představuje "nejrychlejší" pevný disk se 300GB

WD představuje "nejrychlejší" pevný disk se 300GB

Moll

Moll

21. 4. 2008 00:00 6

Svůj nový pevný disk pojmenoval Western Digital podle drobného rychlého dinosaura jako VelociRaptor - a právě takový by měl být i tento disk.

Reklama

Western Digital sebevědomě prohlašuje, že VelociRaptor je počinem, který smazává hranice mezi třídami pevných disků. VelociRaptor je členem poslední generace jeho vysokorychlostních pevných disků Raptor. Nový 300GB disk je zacílen na nadšence a profesionální uživatele. Disk má dvakrát větší kapacitu, než poslední verze Raptoru a převahu získává i svým výkonem. Počet otáček za minutu je sice shodný - tedy 10 000RPM, ale WD prohlašuje, že podle testů podává asi o 35% lepší výkony než jeho starší kolega. Těžko říci, kolik pravdy se v těchto odvážných slovech nalézá.

VelociRaptor jde proti proudu také svou neobvyklou velikostí. Jde totiž o 2,5palcový pevný disk (bohužel není kompatibilní s obvyklými disky pro notebooky), který je uložen v 3,5palcové schránce. Ta není ničím jiným než velkým pasivním chladičem.

Další změnou oproti předchozí generaci Raptoru je přítomnost Serial ATA II konektoru. Disk je opět vybaven 16MB cache paměti.

Pevný disk bude dostupný pro většinu počítačů se sběrnicí SATA a v obchodech se objeví v polovině května za cenu 300USD (asi 4700Kč). Jako první výrobce PC jej do své nabídky zařadil Alienware, který svůj model Area-52 ALX vybaví podle vaší volby až dvěma disky proloženými v RAID 0.

Podle Electronista

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama