shuttle-prodava-pc-za-99usd
Novinka Shuttle prodává PC za 99USD

Shuttle prodává PC za 99USD

Moll

Moll

13. 4. 2008 00:00

Tom's Hardware recenzovali počítač velikosti a ceny většího toustovače. Od podobného produktu nelze čekat výkonnostní rekordy, ale práci základního osobního počítače, který nezruinuje váš rozpočet, odvede Shuttle KPC velice slušně.

Reklama

Shuttle u svého KPC (Korporate Personal Computer) zdůrazňuje čtyři přednosti: uživatelskou přívětivost, širokou konfigurovatelnost, rozšiřitelnost a nízkou energetickou spotřebu. Ač jde samozřejmě pouze o marketingová hesla, pro jednou je - s výjimkou uživatelské přívětivosti - můžete brát vážně.

Předem bych chtěl zdůraznit, že avizovaná cena 99USD (1600Kč) platí pro barbone pouze se základní deskou. Za vybavenou sestavu zaplatíte cenu dvojnásobnou. Co za ni dostanete? KPC je postavené na základní desce s čipsetem Intel 945GC. Dodává se s procesorem Celeron 430 taktovaným na 1,8 GHz, ale ten samozřejmě můžete v případě zájmu vyměnit za výkonnější variantu. Deska podporuje většinu jednojádrových a dvoujádrových procesorů Core 2 - tedy od Celeronů až po nejnovější řadu E8000 používající 1333Mhz sběrnici.

V KPC dále najdete integrovaný grafický čip Intel GMA950, o zvuk se postará zvukový kodek taktéž od Intelu. Počítač disponuje 4 USB porty, Ethernetem a jedním PCI slotem. V základní verzi obsahuje KPC 80GB pevný disk značky Western Digital a 512 MB paměti typu CL5 DDR2 od společnosti Buffalo taktované na 667 MHz. Výbava je to dostatečná pro běh předinstalovaného Foresight Linuxu nebo Windows XP.

Právě operační systém je podle recenze největší slabinou výrobku. Použitá distribuce Linuxe je totiž uživatelsky nepřívětivá a pro začátečníky, kteří dosud poznali pouze prostředí Windows, může být dokonce problémem nainstalovat základní aplikace. A to je škoda, protože právě takovým uživatelům je KPC určeno. Je nutné poznamenat, že Foresight Linux je dosud v prelease verzi a vyznačuje se všemi neřestmi, které se s tímto vývojovým stupněm software pojí - pádům systému se rozhodně nevyhnete. Výrobce však na odstranění všech chyb usilovně pracuje.

Pokud se podaří z operačního systému všechny mouchy vymýtit, za 199USD (asi 3200Kč) půjde o výbornou volbu pro nenáročné uživatele, kteří mají hluboko do kapsy, a přesto by si rádi pořídili stylový počítač. Mezi jeho další klady patří mimo příjemné ceny a kompaktních rozměrů zejména tichý chod a podle recenze také "překvapivě dobrý výkon". Nepotěší naopak nepřítomnost PCIe slotu, optické mechaniky a čelního USB portu.

Podle Tom's Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama