evropa-zatim-nepostavila-sdileni-dat-mimo-zakon
Novinka Evropa (zatím) nepostavila sdílení dat mimo zákon

Evropa (zatím) nepostavila sdílení dat mimo zákon

Moll

Moll

11. 4. 2008 00:00 2

Evropský parlament v těsné čtvrteční volbě odmítl pokus o ilegalizaci sdílení souborů soukromými subjekty. Nepodpořil ani zákaz přístupu na internet jedincům, u kterých se zjistí porušení autorských práv.

Reklama

Výsledek hlasování byl poměrně těsný. 297 členů Evropského parlamentu vyjádřilo svou podporu návrhu na zpřísnění pravidel pro ochranu autorských práv na internetu. 314 členů hlasovalo proti přijetí návrhu.

Malene Folke Chaucheprat, mluvčí Evropského parlamentu, komentovala hlasování slovy: "Výsledek hlasování ukazuje, že členové Evropského parlamentu chtějí nastavit rovnováhu mezi zájmy vlastníků autorských práv a uživatelů internetu. EP považuje postihy předložené v návrhu za neadekvátní."

Výsledek hlasování není pro členské země závazný a země jako Francie už dříve podobně přísná opatření přijaly. Ve Francii se uplatňuje tzv. Oliviennova strategie, která zakáže přístup k internetu každému, kdo se třikrát proviní sdílením hudby, jež je chráněná autorským právem. V druhé polovině roku získá Francie šestiměsíční předsednictví Evropské unie a podle mnoha pozorovatelů se z této pozice pokusí v celé Evropě prosadit pravidla podobná těm svým.

Výsledek volby je potěšující alespoň v tom smyslu, že členové Evropského parlamentu jsou schopni do jisté míry odolávat tlakům nahrávacích společností. Hudební průmysl měl proti průběhu hlasování námitky. Podle výkonného viceprezidenta Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) bylo hlasování unáhlené a nepředcházela mu náležitá diskuze.

Podle InfoWorld

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama