procesor-via-a-cipova-sada-nvidia-za-mene-nez-45-usd
Novinka Procesor VIA a čipová sada Nvidia za méně než 45 USD

Procesor VIA a čipová sada Nvidia za méně než 45 USD

FidoUncle

FidoUncle

11. 4. 2008 00:00 9

Zvěsti o spolupráci firem VIA a Nvidia kolují po Internetu již nějaký čas. O tom, že se nejedná o pouhé dohady se přesvědčíme v následujícím článku.

Reklama

Prvním dítkem vzájemné spolupráce obou firem bude řešení pojmenované jednoduše „VN“. Jeho základem je procesor CN/Isaiah z dílny společnosti VIA a čipová sada s integrovanou grafikou od druhého z partnerů, Nvidie.

Procesor VIA a čipová sada Nvidia za méně než 45 USD
i Zdroj: PCTuning.cz

Nvidia odhalila plány na nový čipset včera a o nové platformě mluví jako o „nejlevnějším Vista Premium PC na světě“. Pojďme se podívat co nám toto nové řešení přinese. Nvidia prohlašuje, že k dispozici budeme mít 1+8 jader. Ano, Nvidia ráda nazývá své shader jednotky jako procesorová jádra. Z toho se dá lehce vyčíst, že integrované grafické jádro bude obsahovat 8 shader jednotek. Kombinovaná výpočetní síla procesoru VIA a IGP Nvidia by měla sahat k hranici 36 GFLOPS. Pro srovnání nespecifikovaný model Intelova Celeronu a čipsetu 945G nabízí pouhých 6.4 GFLOPS. Obrázek je samozřejmě dílem marketingového oddělení, na skutečný výkon nové platformy si ještě budeme muset chvíli počkat. V obrázku najdeme také jednu chybu, Intel nepoužívá jižní můstek ICH4, ale novější ICH7.

Nvidia se dále chlubí certifikací Vista Premium, akcelerací přehrávání HD videa a podporou DirectX 10. To vše by se mělo cenou vejít pod 45 USD. Abychom uvedli věci na pravou míru, oněch 45 USD je cena pouze za procesor a čipset, ne celou základní desku. Datum uvedení nebylo zmíněno. Digitimes hovoří o začátku roku 2009, nám se to ale zdá být příliš pozdě a pravděpodobně se dočkáme ještě někdy v druhé polovině tohoto roku.

Není jisté, jak energeticky efektivní nová čipová sada Nvidie bude. To by v cílovém segmentu trhu mohlo hrát významnou roli. V případě notebooků a mobilních zařízení je životnost na baterie stále jedním z klíčových faktorů. A procesory Atom od Intelu budou jistě zdatnou konkurencí. V každém případě jako levný desktop nebo HTPC zařízení má toto řešení velkou naději na úspěch.

Podle Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama