microsoft-musi-zaplatit-odskodne-ve-vysi-368-milionu
Novinka Microsoft musí zaplatit odškodné ve výši $368 milionů

Microsoft musí zaplatit odškodné ve výši $368 milionů

JeanVEGA

JeanVEGA

5. 4. 2008 00:00 5

Federální soud ve Spojených státech přikázal společnosti Microsoft zaplatit jako kompenzaci za údajné porušení patentového práva firmě Alcatel-Lucent odškodné celkem $368 milionů (asi 5,9 miliardy Kč).

Reklama

Konkrétně se jedná o porušení práva na dva patenty týkající se technologie související s ovládáním dotykového displeje a stylusu. Ačkoliv v původní žalobě se jednalo až o $1,75 (asi 28 miliard Kč) miliardy dolarů a Microsoft byl žalován za porušení práva až na čtyři patenty, soud v San Diegu tento případ redukoval na patenty dva, protože zjistil, že Microsoft údajně neporušuje zbylé dvě vlastnické práva týkající se videa a formátu MPEG.

Microsoft musí zaplatit odškodné ve výši $368 milionů
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco společnost Alcatel-Lucent má důvod se z verdiktu soudu radovat, Microsoft na druhé straně vyjadřuje nespokojenost a proti tomuto rozhodnutí se míní odvolat. Pravděpodobně očekává stejný výsledek, jenž se mu podařilo dosáhnout v podobném případu, kdy vyhrál soudní spor rovněž proti společnosti Alcatel-Lucent. Tehdy požadovala $1,5 (přibližně 24 miliard Kč) miliardy dolarů za poručení patentů týkajících se formátu MP3, jenž má ve spoluvlastnictví s organizací Fraunhofer Institute.

„Myslíme si, že verdikt soudu proti společnosti Microsoft v případě dvou patentů týkajících se uživatelského rozhraní není postaven na žádném faktu ani zákoně,“ řekl Tom Burt, generální právní zástupce firmy Microsoft. Za další společnost zodpovědnou v tomto případě je považován i Dell a bylo mu nařízeno zaplatit Alcatelu $51,000 (asi 800 tisíc Kč). Alcatel-Lucent již vedl proti společnostem Dell, Gateway a Microsoft různé spory o porušování patentových zákonů od roku 2002. Dell se však brání faktem, že obvinění vůči němu byla vnesena příliš pozdě, čímž je považuje za neplatná.

Zdroj: electronista

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama