v-hackovacim-kontestu-kapituloval-jako-prvni-mac
Novinka V "hackovacím kontestu" kapituloval jako první Mac

V "hackovacím kontestu" kapituloval jako první Mac

Ctibor

Ctibor

31. 3. 2008 00:00 26

Přestože se majitelé počítačů Mac od společnosti Apple dušují, jak jsou jejich data v bezpečí, opak je pravdou.

Reklama

Tato velmi zajímavá soutěž byla součástí CanSecWest konference ve Vancouveru zabývající se bezpečností v digitálním světě. V ní proti sobě byly postaveny tři notebooky s různými operačními systémy - Windows Vista Ultimate SP1, Linux Ubuntu 7.10 a Mac OSX 10.5.2. Macbook Air, vybavený posledně zmíněným systémem, byl "hacknut" jako první, a to za pouhé dvě hodiny. Tento kousek se podařil Charliemu Millerovi, výzkumníkovi v oblasti počítačové bezpečnosti, za pomoci důmyslného kódu umístěného na internetové stránce. Po navštívení této stránky bylo "vymalováno", na vině je tedy především prohlížeč Safari. Nový tenký laptop, který byl v soutěži použit, měl nainstalované pouze základní vybavení, kterému se nám dostane po jeho vybalení z krabice, ale stejně tak i jeho soupeři. Jako druhý nevydržel nátlak operační systém Windows Vista, který doplatil na nechráněné místo při čtení Flash kódu. To však bylo o 24 hodin později po prvním prolomení ochrany u konkurence. Nemalou část počítačových uživatelů jistě potěší, že laptop s operačním systémem Linux za dva dny trvající soutěže (26.3. - 28.3.2008) nekapituloval.

Millerovi vyneslo vítězství peněžitou výhru ve výši $5,000, která byla věnována organizátory konference. Dodatečně museli všichni účastníci podepsat smlouvu o utajení, která jim zakazuje zveřejnění použitého programu. Společnosti Apple a Microsoft budou samozřejmě informovány za účelem zamezení úspěšných pokusů o nabourání do jejich systémů.

Charlie Miller je ten samý člověk, kterému se minulý rok podařilo proniknout do dalšího produktu firmy Apple, mobilního telefonu iPhone, taktéž přes prohlížeč Safari.

Zdroj: TG Daily 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama