tsmc-hodla-investovat-5-mld-usd-do-vyzkumu-vyrobnich-technologii
Novinka TSMC hodlá investovat 5 mld. USD do výzkumu výrobních technologií

TSMC hodlá investovat 5 mld. USD do výzkumu výrobních technologií

FidoUncle

FidoUncle

19. 3. 2008 21:45

Přestože hned několik předních společností o sobě tvrdí, že jsou nejvetším výrobcem čipů na světě, je nepochybné, že tento titul ve skutečnosti patří Taiwanese Semiconductor Manufacturing Company, spíše známé pod zkratkou TSMC. Ta nyní hodlá do výzkumu investovat na 5 miliard dolarů.

Reklama

TSMC vyrábí polovodičové čipy pro všechny významné hráče v oboru. Mezi ně patří například AMD, Intel, Microsoft, Nintendo, Nvidia, Sony, Sun Microsystems a mnoho dalších. Aby si ovšem TSMC své zákazníky udržela, je nucena investovat do vývoje opravdu nemalé prostředky.

V současné době proto hodlá vybudovat novou továrnu využívající 300mm křemíkové wafery a zároveň přestaví jednu ze stávajících továren na vývojové centrum pro budoucí výrobní technologie 32nm, 22nm a 15nm. Se vzrůstající složitostí čipů TSMC začíná cítit, že své „půlgenerační“ tempo nemůže udržet a pro ni specifické technologie jako 80nm nebo 55nm nebude dále vyvíjet.

TSMC hodlá investovat 5 mld. USD do výzkumu výrobních technologií
i Zdroj: PCTuning.cz

V souladu s požadavky zákazníků se TSMC rozhodla investovat více než 5mld. dolarů do přebudování stávající 300mm továrny Fab 12 na výzkumné a vývojové zařízení. Zde se mají zkoumat techniky a technologie nutné pro hladký přechod na 32nm, 22nm a 15nm výrobní proces. Společnost hodlá toto zařízení využívat jako testovací prostředí a zde odladěné postupy budou později nasazeny v továrně Fab 14.

Zní vám to povědomě? Intel používá stejný vývojový proces ve své továrně D1D v Oregonu. Zde se kombinuje výzkum pro 22nm proces, vývoj nasazení pro 32nm a produkce 45nm výrobním procesem pod jednou střechou.

TSMC má vyrábět budoucí GPU pro AMD i Nvidii, procesory UltraSparc společnosti Sun a samozřejmě i čipy používané v dalších generacích hracích konzolí. Bez dalších investic do výzkumu by výroba takto pokročilých čipů nebyla možná.

Podle Tom's Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama