40-veskereho-spamu-pochazi-z-jednoho-zdroje
Novinka 40% veškerého spamu pochází z jednoho zdroje

40% veškerého spamu pochází z jednoho zdroje

Moll

Moll

17. 3. 2008 00:00 3

Podle analýzy provedené společností Marshal je za 85% světového spamu zodpovědných šest botů. "Králem" však může být pouze jeden...

Reklama

Největším samostatným zdrojem spamu je botnet známý pod jménem Srizbi - produkuje 39% nevyžádané pošty. Druhým v pořadí je botnet Rustock, který zodpovídá za 21% světového spamu.

Spam pocházející od třetího v pořadí, botnetu Mega-D, byl dočasně zastaven v polovině února, kdy došlo k vyřazení jeho kontrolních serverů. Stalo se tak díky vcelku komické příhodě, při níž bylo 35 000 zombie klientů, kteří jsou sdruženi pod Mega-D botnetem, napadeno trojským koněm Ozdok. Po deseti dnech bez aktivity však z tohoto zdroje začalo opět proudit množství nežádoucích e-mailů. I s desetidenním handicapem se Mega-D podařilo ukousnout pěkných 11% celosvětového spamu.

Tato jména jistě stojí za zapamatování. Konečně již víte, komu máte poděkovat za udržování vašeho spamového filtru ve formě:)

Nechvalně známý botnet Storm, který napadá odhadem 85 000 hostitelů, je až na chvostu s pouhými 3 procenty. Nejvýznamnější komoditou propagovanou skrze spam jsou pilulky na podporu mužské sexuální aktivity - ty tvoří až 70% obsahu nevyžádané pošty.

Podle únorových statistik společnosti Network Box zabývající se internetovou bezpečností jsou největším "vývozcem" virů a spamu Spojené státy americké. USA jsou zdrojem 13% všech virů a 15% veškerého spamu, což je 2,5krát více než Turecko, které je druhé v pořadí.

Podle The Tech Don

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama