samsung-obhajuje-spolehlivost-ssd-disku
Novinka Samsung obhajuje spolehlivost SSD disků

Samsung obhajuje spolehlivost SSD disků

Moll

Moll

25. 2. 2008 00:00 11

Samsung by se svými SSD disky rád pronikl na finančně velice vděčný trh se serverovými počítači. Přichází proto s argumenty svědčícími o spolehlivosti svých zařízení.

Reklama

Nejprve si dovolím krátké opakování. SSD (solid-state drive) disky jsou založené na technologii flash paměťových čipů a ke svému chodu nepotřebují žádné mechanicky pohyblivé části. Na rozdíl od SSD disků využívají klasické pevné disky k přístupu k datům čtecí hlavu. Proto jsou SSD disky v principu rychlejší a spolehlivější než jejich konkurenti s mechanickou hlavičkou.

Spolehlivost, o kterou Samsung zápasí v této zprávě, je jiného druhu. Jde o rychlost opotřebení a životnost SSD disků. Je známo, že flash paměti nefungují věčně, ale jejich produktivní život končí po řádově desítkách až stovkách tisících zapisovacích cyklů. Samsung chce případné zájemce o SSD technologii přesvědčit, že k obavám o životnost není důvod. Podle Michaela Yanga, marketingového ředitele Samsungu pro oblast flash technologií, je charakteristika životnosti pomocí jediného čísla příliš zjednodušující. "Pokud o flash paměti řekneme, že snese 100 000 zapisovacích cyklů, znamená to, že můžeme 100 000krát zapsat data do každé jednotlivé paměťové buňky," říká Yang. Řadič SSD disku je podle Younga navržen tak, aby nezapisoval data neustále do týchž paměťových buněk, ale snažil se míru opotřebení rovnoměrně rozprostřít po celém disku. Této technice se říká

wear leveling

(vyrovnávání opotřebení).



Díky tomu je prakticky nemožné flash čip "utahat". Young tvrdí, že i kdyby uživatel zcela přepisoval 64GB SSD disk hodinu za hodinou každý den, stejně by nemohl dosáhnout teoretického limitu životnosti. Pokud by se nějaká chyba přece jen objevila, nebylo by to vinou končící životnosti disku, ale problémem v řadiči.



V poslední řadě se Young rozhovořil o rostoucí poptávce SSD disků přicházející ze serverové oblasti. Vysvětluje, že velké společnosti jako Citibank a American Express kladou důraz na výkon serveru v IOPS (vstupní/výstupní operace za vteřinu), což je disciplína, ve které SSD technologie přímo exceluje. Zatímco HDD disky jsou podle něj schopny dosáhnout 120 až 150 IOPS, u SSD disků jsou reálné hodnoty 10 000 až 30 000 IOPS.



Co se týká ceny SSD disků, předpokládá Young jejich každoroční snižování v rozmezí 35 až 45 procent. To by jistě bylo úlevou pro peněženky všech zájemců o SSD, kteří dnes za 64GB SSD disk musí zaplatit zhruba 900 USD (asi 15 tis. Kč).

Podle Engadget, CNET Blogs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama