microsoft-bude-open-source-temer
Novinka Microsoft bude open source - téměř

Microsoft bude open source - téměř

Moll

Moll

21. 2. 2008 00:00 11

Microsoft se dnes pokusil prezentovat svou světlou stránku a oznámil široké změny ve své vývojové politice.

Reklama

Dnes ráno proběhla tisková konference, na které CEO Microsoftu Steve Ballmer společně s hlavním softwarovým architektem společnosti Rayem Ozziem prohlásili, že Microsoft zpřístupní API (Aplication Programming Interface) a protokoly všech svých zásadních produktů. V prokazování dobré vůle bude Microsoft pokračovat i nadále a slíbí, že do budoucna bude otevřenější při návrzích svých standardů a dokonce vyjde vstříc těm z řad uživatelů, kteří se rozhodnou migrovat z produktů Microsoftu na některý z konkurenčních programů a umožní jim bezproblémový přenos dat do nové aplikace.



Vstřícná politika Microsoftu se bude zahrnovat šest klíčových produktů společnosti: Vista, Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange Server 2007, a Office SharePoint Server 2007. Pro Windows klient-server protokoly má Microsoft připravenu obsáhlou dokumentaci o 30tis. stranách.



Microsoft bude open source - téměř
i Zdroj: PCTuning.cz

Office 2007 bude oděn zbrusu novým API, a vývojáři budou v případě zájmu moci nabídnout podporu pro svůj formát, takže nově bude uživatelům umožněno ukládat dokumenty Wordu, Excelu a PowerPointu ve formátech cizích společností. To pravděpodobně také znamená, že Office 2007 bude podporovat Open Document Format.



Dále Microsoft slíbil, že nebude postihovat open-source vývojáře, kteří použijí jeho protokoly v nekomerčních aplikacích. V případě komerčních open-source aplikací bude i nadále nutné zajistit si od Microsoftu potřebnou licenci.



Politika Microsoftu okolo API v jeho produktech byla dlouho předmětem vášnivých diskuzí, které se objevovaly zejména v souvislosti s antimonopolním soudním procesem, který Microsoft podstoupil. Zdá se, že si z něj Microsoft vzal ponaučení. Vzhledem k nevalné pověsti Microsoftu se ovšem ozývají také skeptické ohlasy, že teprve čas ukáže, jak bude Microsoft v praxi postupovat při uskutečňování všech svých výše uvedených předsevzetí.

Podle Register , ars technica

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama