eu-investovala-15-mil-eur-do-bittorrentoveho-klienta-nove-generace
Novinka EU investovala 15 mil. EUR do bittorrentového klienta nové generace

EU investovala 15 mil. EUR do bittorrentového klienta nové generace

Moll

Moll

21. 2. 2008 00:00 2

Zelení v Evropském parlamentu před dvěma týdny zahájili kampaň "I Wouldn't Steal" zaměřenou na podporu legálního sdílení dat. EU pokračuje v podpoře P2P technologie investicí do vývoje nového open-source bittorrentového klienta.

Reklama

Stěžejní částí P2P projektu Evropské unie je technologie přezdívaná P2P-Next, jejímž vytvořením je pověřen tým zodpovědný za bittorrentový klient Tribler. Projekt obdržel 15 mil. EUR od Evropské unie a dalšími 4 mil. EUR jej podpořili ostatní partneři. Mezi největšími štikami, které se na financování projektu podílejí, najdeme například BBC, která zamýšlí používat nového klienta pro streamování svých TV programů. Dalšími partnery jsou European Broadcasting Union, Lancaster University, Markenfilm, Pioneer Digital Design Centre Limited a VTT Technical Research Centre of Finland. Hlavním cílem projektu je vytvoření BitTorrent-kompatibilního open source klienta, který by umožňoval živé streamování.



EU investovala 15 mil. EUR do bittorrentového klienta nové generace
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle průzkumů v každém okamžiku přibližně polovina uživatelů BitTorrentu stahuje nějaký televizní pořad. Projekt EU má proto mimo jiné pomoci vysílacím společnostem nalézt nové způsoby, jak oslovit své diváky online.



Podle Johan Pouwelse z Tribleru je pro budoucnost P2P je podpora britských a německých vysílacích společností velice důležitá. Věří také, že Evropská unie je na nejlepší cestě, aby ještě zvýšila svůj náskok, který si vytvořila podporou P2P technologií v posledních dvou letech.



Pouwelse dodává, že Tribler slouží pro testování několika světově prvních inovací. Snaha týmu vyvíjejímu Tribler směřuje k vyvinutí "akademicky čisté architektury", jejímž hlavní heslem by měla být decentralizovanost. Potěšují informací je jistě také to, že Tribler bude zpětně kompatibilní se současným BitTorrentem. Tribler bude obsahovat moderní mechanismy vyvinuté výzkumníky z Harvard University.



P2P-Next projekt bedlivě sledují také bittorentové webové stránky, ale není dosud jisté, jak velká míra spolupráce se mezi těmito dvěma subjekty nakonec vytvoří.

Podle TorrentFreak, tribler.org

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama