ukradeny-notebook-identifikuje-sveho-zlodeje
Novinka Ukradený notebook identifikuje svého zloděje

Ukradený notebook identifikuje svého zloděje

Ctibor

Ctibor

20. 2. 2008 00:00 7

"Tato zpráva se sama zničí za pět, čtyři... " Tak takhle nějak by mohla vypadat budoucnost přenosných počítačů. Ne, že by se zcizený laptop sám zničil, ale pokusí se přinejmenším zabránit zneužití vašich osobních údajů a dat.

Reklama

Britská firma Virtuity tvrdí, že vyvinula aplikaci využívající wifi technologii, která odstraní vybraná data nebo započne odpočet pro jejich zničení. To by mělo nastat v případě, kdy se dané zařízení ocitne mimo určenou síť. Tato bezpečnostní utilita zvaná BackStopp může pro identifikaci využít IP adresování nebo RFID (Radio Frequency Identification). Speciální čip umožní sledování i v případě, kdy bude zařízení vypnuté. Dále může využít také zaměřování pomocí GPS, které nám umožní pachatele vystopovat.

Za předpokladu, že bude mít ukradený laptop vestavěnou kameru, je možné tento program nastavit, aby pořídil dokonce fotografii pachatele. Tu odešle hned poté, jak bude mít k dispozici připojení k internetu. Cena za tuto službu je stanovena na £10 (asi 335Kč) za měsíc.

Tuto bezpečnostní novinku bych rád uzavřel touto větou: "Nápad jistě dobrý, výsledky nebyly dobré." To zjistil Jára Cimrman poté, co se snažil využít své slepice k rozvazoní tkanic u svých bot. To samé si já myslím o tomto nápadu. V jádru jistě není špatný, jsem ale velmi zvědavý na funkčnost celé této koncepce. Co když např. my sami nevědomky odneseme notebook z dosahu sítě? Pochybuji, že tento program sám pozná rozdíl mezi úmyslem a náhodou. A tak vidím možnost této služby pouze pro společnosti, které by chtěli zamezit odnášení notebooků ven z budovy, či jejich pohyb omezit např. jen na jediné patro. V tomto případě samozřejmě nemluvím o využití GPS k vysledování pachatele.

Zdroj: The Inquirer, SourceWire

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama