novinky-sandisku-technologie-zmensujici-flash-cipy
Novinka Novinky SanDisku, technologie zmenšující flash čipy

Novinky SanDisku, technologie zmenšující flash čipy

Michal Kleman

Michal Kleman

8. 2. 2008 00:00 1

Společnost SanDisk je jedním z nejznámějších výrobců úložných zařízení, především FlashDisků, a tak se samozřejmě angažuje i ve výzkumu. Dnes se na světlo světa dostaly informace rovnou o dvou technologických pokrocích učiněných touto firmou.

Reklama

Prvním výdobytkem výzkumu je 43nm výrobní proces, který zmenší kromě samotných čipů i jejich spotřebu a výrobní náklady. Říkáte že spotřeba není u NAND flash čipů důležitá? Vzpomeňte si, až vám dojdou baterky v MP3 přehrávači, každý watt se počítá. Díky novému výrobnímu procesu by měly mít čipy až dvojnásobnou hustotu zápisu oproti 56nm 16Gb kusům a proto můžeme čekat, že brzy začne SanDisk vyrábět i 32Gb součástky. První čipy vyráběné 43nm procesem se mají na trh dostat již v druhém pololetí tohoto roku.

Druhá novinka se týká vícevrstvých paměťových buněk. zatímco když se doteď mluvilo o MLC (multi-level cell) čipech, byla řeč o čipech, jež byly schopné na jednu buňku zapsat dva bity informací. Díky nové technologii SanDisku lze zapisovat až tři bity. Při použití klasického 16Gb čipu vyráběného 56nm procesem se plocha čipu zmenší o 20% a sníží se také výrobní náklady, naopak přístupová doba a přenosová rychlost vzroste. SanDisk plánuje nasazení těchto čipů do výroby na přelomu března a dubna (III-IV.2008).

Podle Tech connect Magazine 1 a 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama