itanium-pokracuje-intel-vypousti-tukwilu
Novinka Itanium pokračuje: Intel vypouští Tukwilu

Itanium pokračuje: Intel vypouští Tukwilu

Michal Kleman

Michal Kleman

4. 2. 2008 00:00 8

Společnost Intel vypouští na trh nové procesory Tukwila Itanium. Tyto nové CPU budou opravdu ohromné - mají se skládat až z dvou miliard tranzistorů.

Reklama

Ano, neúspěšná sága architektury IA-64 pokračuje. Intel oznámil vydání nového serverového Itania, které bude mít čtyři jádra a stane se největší polovodičovou součástkou v historii - bude totiž obsahovat dvě miliardy tranzistorů. Tukwila Itanium bude mít 30MB cache a nebudou chybět ani technologie RAS (Reliability, Availability, Serviceability), které mají zabránit softwarovým chybám, a tak uchránit server od spadnutí.

Itanium pokračuje: Intel vypouští Tukwilu
i Zdroj: PCTuning.cz

První kusy procesorů Tukwila by se měly dostat na trh v druhé polovině tohoto roku a nahradí starší dvoujádrový Montavale 9100. Dalším důležitým rozdílem oproti předchozí generaci (zastoupené právě čipy Montavale) je pokročilost výrobního procesoru, zatímco starší model je vyráběn 90nm procesem, novinka je trořena 45nm polovodičovým procesem.

"Nové procesory mají, dle serverových benchmarků, dvojnásobný výkon, a to pouze za cenu navýšení spotřeby o 25%," prohlásil Justin Rattner, ředitel vývojové sekce Intelu. Následovník tohoto procesoru, Intel Poulson Itanium se dostane na trh mezi roky 2010 a 2011.

Proč Intel "cpe" do Itania další peníze je nejasné. "Itanic" se potápí a položil na lopatky již několik firem. Tyto procesory určené pro servery a firemní užití využívá opravdu málokdo a Intel se této nepříliš oblíbené architektury zřejmě nechce vzdát.

Podle ZDnet

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama