klony-eee-pc-se-blizi-zavod-zacina
Novinka Klony EEE PC se blíží, závod začíná

Klony EEE PC se blíží, závod začíná

Filip Eckstein

Filip Eckstein

28. 1. 2008 00:00 7

Vypuštění malého a cenově přijatelného notebooku do kapsy, ASUS EEE, se evidentně jeví, jako poměrně vydařená obchodní strategie. Na scénu nyní přichází i konkurence.

Reklama

Nový ASUS EEE jde stále více "na dračku". Oblíbený je především ve Spojených státech, kde si lidi získal zejména svojí nízkou cenou. Ultra mobilní sub-notebooky však v blízké době již nebudou pouze záležitostí společnosti ASUS, ale také silné konkurence ze strany ostatních výrobců. Ti už si nyní na svá data uvedení brousí zuby a své "našminkované" kousky koupají v superlativech, čímž tak zahlcují média po celém světě.

Abych zde svá slova mohl něčím podložit, představím vám EEE klon v podání společnosti Everex. Ten by měl být na trh uveden ze všech ostatních konkurenčních modelů nejdříve. Nový 7 palcový Everex CloudBook bude dodáván s operačním systémem Linux gOS Rocket. Bude také o kapku výkonnější, než je EEE. Srdce jeho útrob bude poháněno procesorem VIA C7 ULT taktovaném na 1,2GHz. Dále bude disponovat 512MB RAM, 30GB HDD a DVI výstupem. To vše budeme moci pořídit za 400 amerických dolarů (asi 7 tisíc Kč). Everex Cloudbook se měl na trhu objevit již 15. ledna, bohužel se mu však dostalo nepříjemného 4 týdenního zpoždění.

Mezi další zástupce levného UMPC segmentu z řad konkurence zmíním i nový Cybertron PC. Ten je od originálního EEE svým vzhledem téměř k nerozeznání. Na něj však svět čeká spíše s pesimismem, ve finále by měl být totiž dražší než jeho vzdálený bratranec z dílen společnosti ASUS. Verze s 2GB flash paměti bude stát 349 dolarů (asi 6 tisíc Kč), což je o 50 dolarů více než stojí 2G ASUS EEE.

Vypuštění levných UMPC samozřejmě plánují i jiné společnosti. Mezi žhavé kandidáty bych zařadil i společnost MSI, která by v blízké době měla na trh přijít s 10 palcovým sub-notebookem. Závodit bude pravděpodobně i společnost Acer a Gigabyte, zde jsou už však podrobnosti poměrně mlhavého charakteru.

Zdroj: TC Magazine, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama