Velká bitva o TikTok: Jde o špionáž, nebo o mindrák z Číny?
i Zdroj: PCTuning s využitím Microsoft Designer (AI)
Internet Článek Velká bitva o TikTok: Jde o špionáž, nebo o mindrák z Číny?

Velká bitva o TikTok: Jde o špionáž, nebo o mindrák z Číny?

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 5. 2024 00:00 44

Seznam kapitol

1. Ani Trump ho neměl rád! 2. Myslíme za vás 3. Tak to prostě zakážeme 4. Špeh kříčí: chyťte špeha 5. V zájmu národní bezpečnosti

Aby bylo jasno: Nesnáším TikTok. Považuji ho za hloupý a povrchní, za gejzír neinformací a definici digitálního dudlíku, který zabaví, ale nenaplní. Důvody, proč ho chce Amerika zakázat, jsou však podle mého názoru přece jenom poněkud pokrytecké.

Reklama

V dubnu prezident Biden podepsal zákon, který nařizuje vlastníkovi TikToku, čínské firmě ByteDance, aby prodal americkou část aplikace americké firmě – a dal jí na to devět měsíců s tím, že se limit může prodloužit o další tři měsíce, pokud už bude jednání v procesu. Vláda tedy fakticky vyhlásila speciální zákon, který nařizuje zahraniční soukromé firmě, aby prodala sama sebe americkému subjektu, což je ve svobodné zemi a demokracii k tomu rozhodně zajímavý jev.

Šéf TikToku Shou Zi Chew (takto se to píše po americku) přitom v březnu vystoupil před Kongresem, konkrétně před House Energy and Commerce Committee – a argumentoval Prvním dodatkem Ústavy, která zajišťuje svobodu slova. Situaci, kdy Číňan, tedy vlastně rodilý občan Singapuru, vysvětluje Američanům, jak funguje jejich demokracie, považuji za opravdu rozkošnou. 

Celé to vystoupení moc nezabralo, takže legislativa byla přijata – a dostala vskutku působivé jméno The Protecting Americans From Foreign Adversary Controlled Applications Act. To, za prvé, vysvětluje, že vláda to se svými subjekty myslí dobře, za druhé je jasné, že jde o kladivo na cizince a to, za třetí, pouze na ty nepřátelsky laděné cizince. Myslím, že čínské politické vedení zaujalo, že je Amerika označila fakticky za nepřátele, to dodá americko-čínské obchodní válce jenom další grády.

Pointa je v tom, že ByteDance zatím řeší svoje americké trably po americku a zažalovala americkou vládu za to, že svou legislativou fakticky porušuje První ústavní dodatek – a to způsobem, který je zcela specificky zamířen proti jediné zahraniční firmě. 

„Poprvé v historii Kongres schválil zákon, který podrobuje jednu konkrétní komunikační platformu trvalému celonárodnímu zákazu a zakazuje každému Američanovi účastnit se jedinečného online společenství s více než miliardou lidí po celém světě.“ („For the first time in history, Congress has enacted a law that subjects a single, named speech platform to a permanent, nationwide ban, and bars every American from participating in a unique online community with more than 1 billion people worldwide.“)

TikTok se přitom snažil předejít zákazu tím, že investoval 2 miliardy dolarů do zlepšení ochrany amerických dat v rámci „Projectu Texas“ (TikTok USNS, U.S. National Security), což ale nepomohlo. 

Vtipné je to, že Demokraty protlačená legislativa měla předchůdce v legislativním nařízení Donalda Trumpa z roku 2020, které ale bylo zrušeno. Ani Trump neměl TikTok rád!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama