spam-posta-na-kterou-urcite-nemate-chut
Software Článek SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť

SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

27. 12. 2004 00:00 29

Seznam kapitol

1. Jak chutná SPAM 2. Způsoby obrany 3. Příklady Anti-Spam programů 4. Microsoft Smart-Screen, Závěr

Jestliže máte e-mailovou schránku, pak jste se se Spamem určitě setkali. Stačí, že se vaše nová e-mailová adresa jen někde mihne webem (stačí ji často jen uvést například do diskuze pod článkem), roboti skenující Internet ji zanedlouho uloží do svých databází a už máte zaděláno na problémy. Vaše poštovní schránka se začne plnit nevyžádanými zprávami - objeví se anglicky psané nabídky na "od originálu nerozeznatelné" hodinky Rolex, na levné programy (Photoshop za 20 USD), psychofarmaka, Viagru nebo informace o vysoké výhře, kterou si můžete vyzvednout když... V tomto článku si tedy objasníme co to ten Spam přesně je, jak vznikl, odkud přichází a jak je možné se proti němu bránit.

Reklama

Začneme jedním citátem:

"Provozovat spamming znamená zaplavovat Internet mnoha exempláři jedné a téže zprávy, ve snaze vnutit ji lidem, kteří by jinak takovouto zprávu přijmout vůbec nechtěli. Většina spamů jsou obchodně zaměřené nabídky, často jde o nabídky pochybných produktů, o podvodné nabídky postupů na rychlé zbohatnutí, či o nabídky pololegálních služeb. Odesilatele přijde rozeslání takovýchto zpráv velmi lacino - většinu nákladů totiž platí příjemci a poskytovatelé přenosových služeb, a ne odesílatel."

Podle http://spam.abuse.net

Za Spam lze tedy považovat elektronické zprávy, které někdo odesílá, aniž by je příjemce chtěl, nebo si vyžádal. Je při tom jedno, jestli je předmět takovéto zprávy myšlen upřímně (stejně jako myšlenky některých našich politiků), nebo jedná-li se o vyložený podvod (například vylákaní peněz za produkt, který ve finále nepřijde nebo nefunguje) - v obou případech dochází ke zneužití faktu, že poslat mail prakticky nic nestojí a stejné to je i s vybudováním databáze e-mailů. Pak se již těží z principu: "pošleme toho hodně, však on se někdo nachytá..."

Angličtina je bohatá na vtipné názvy a výjimkou není ani pojem "Spam". Toto jméno původně nesl (a je tomu dodnes) jeden masově vyráběný růžový druh "lančmítu" (luncheon meat), který vyrábí firma Hormel. V obecném pojetí se jedná o něco "bez valné chuti, nutriční a vzhledové hodnoty". Rozšířená teorie mluví o tom, že spouštěcím okamžikem, kdy se uchytil pojem "Spam", byla scénka "Spam-Loving Vikings" ze slavného kabaretu Monty Python´´s Flying Circus. V ní nabízí číšník manželům Bunovým (citujeme): "Máme vajíčko se slaninou, vajíčko a spam, slaninu a spam, vajíčko se slaninou, párkem a spam, párek a spam, spam, slaninu, spam, spam, vajíčko, spam, párek, spam, spam, spam a slaninu, spam, spam, rajče a spam, spam, vejce a spam, rajče a vajíčko a spam, spam, spam...

SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť
i Zdroj: PCTuning.cz

Myslím, že to princip spamování, kdy k tomu co chcete někdo přidává to, o co nemáte zájem, vystihuje docela přesně...

Zneužití svobodné Internetové komunikace

Hlavní podstata dnešní internetové pošty tkví v tom, že si lidé navzájem vyměňují zprávy prakticky bez omezení - tj. bez ohledu na typ připojení, vzdálenost a hardwarové vybavení. Do celého systému se zapojují jednotliví uživatelé z vlastní iniciativy a ze svého zájmu. Odesilatel odesílá v tomto svobodném modelu zprávy cíleně - především proto, že si je příjemce vyžádal a nebo o ně jinak projevil zájem.

Odesílatelé Spamu však tuto zavedenou a fungující techniku zneužívají ke zcela jinému účelu. Zpráva je odesílána bez většího zájmu o konkrétního adresáta, často automaticky a to pouze z iniciativy jedné strany - a to i přes to, že pro příjemce je nepodstatná, obtěžuje ho nebo se ho dokonce snaží podvést.

Poznámka: jenom proto, že většina Spamu je psána anglicky, je dopad nejnebezpečnějšího druhu Spamu, takzvaného phishingu, u nás minimální. Typickým znakem phishingu je, že odesílatel se vydává za velkou a důvěryhodnou firmu (například banku nebo i... Microsoft) a pokouší se od uživatelů (často pod záminkou bezpečnostní kontroly!) vylákat čísla a PINy jejich platebních karet apod.

Historie Spamu

Názor, že Spam je jev, se kterým je třeba bojovat se začal výrazněji prosazovat v době, kdy metody bombardování uživatelů málo relevantními zprávami pronikly do diskusních skupin Usenet. Tehdy se zneužíval zejména princip hromadného rozesílání zpráv všem registrovaným uživatelům dané skupiny a spam byl jedním z důvodů, proč popularita těchto diskuzí načas výrazně poklesla (i když v diskuzích Usenet dnes, po zásadním vyčištění, najdete spoustu užitečných informací - viz zde).

Avšak až v době masivního rozšíření Internetu a zejména díky principu skenování www stránek na výskyt e-mailových adres, našel Spam tu pravou živnou půdu pro svojí činnost. Je však třeba si říct, že Spam není pouze otázkou el. pošty. Můžete se s ním setkat také na IRC, na chatech, v diskusních skupinách apod.

Znaky Spamu

Spam jde na první pohled většinou poznat podle několika charakteristických znaků jež se pokusím trochu objasnit.

neznámá adresa: z 90% vám nevyžádaná pošta přijde právě z adresy, kterou neznáte. Nejčastěji je také samotná adresa z nějakého free mailového serveru jako jsou yahoo.com nebo třeba hotmail.com. Samotná adresa má také často nesmyslné tvary jako hrfgt@hotmail.com, trkies@ayhoo.com a pokud byste se pokusili na ní odpovědět tak neuspějete, neboť jsou falešné. Rozesílatel totiž nikdy nechce být vypátrán a tudíž e-maily odesílá z hacknutých PC, a nebo ze špatně zabezpečených serverů.

předmět: Ten je u Spamu většinou zvýrazněn a už sám o sobě uvádí, že je jedná o mimořádnou akční nabídku apod. Bývá také z 90% v angličtině.

obsah: Takový Spam má v sobě také často informaci, že se o nevyžádanou poštu nejedná a že celá operace je zcela legální. Na konci takovýchto mailů je ve většině případů také uveden odkaz, jež vás má z jejich adresáře pro odesílání Spamu vyjmout. Avšak ten slouží hlavně jen jako potvrzení o tom, že je vaše schránka pořád aktivní a že právě na ní má smysl Spam posílat.

Čím Spam škodí

Především nás Spam obtěžuje. Někomu možná nevadí si jednou denně smazat dva nebo tři nevyžádané e-maily. Avšak je hodně uživatelů, které tato činnost velice otravuje a znepokojuje. Bohužel pokud bude vše pokračovat nynějším tempem, pak již se nebude jednat o dva maily denně, ale bude jich několik desítek. Pak se dá očekávat, že lidé již nebudou mít zájem využívat elektronickou poštu, neboť budou záplavou nevyžádaných zpráv znechuceni.

Rozesíláním Spamu jsou také zneužívány samotné elektronické adresy. Pokud rozesilatel získá adresu například z WWW stránek, pak nemá žádné právo ji použít za účelem rozesílání nevyžádané pošty. Adresa je vlastně využita za jiným účelem, než bylo zamýšleno při jejím otisknutí. Jediný způsob jak by mohla být elektronická adresa použita je ta, kdy se uživatel sám registruje do služby příjmu reklamy apod.

Avšak podstatnějším problémem, než že vás Spam otravuje je ten, že značně spotřebovává váš čas a tím vám zabraňuje a brzdí vás v dělání toho, co by bylo třeba. Velice podstatné a neopominutelné důsledky také plynou pro samotný Internet. Kvůli Spamu dochází ke zbytečnému zahlcování sítí, přenosových kapacit a nakonec i samotných poštovních serveru a diskových prostorů.

Pokud máte schránku zahlcenou nevyžádanou poštou, může se to také značně projevit na vyúčtování internetu - teda pokud se připojujete přes dial-up.

Kdo ho rozesílá

Spam rozesílají lidé, jež snaží udělat reklamu nějakému produktu či internetové stránce. Bohužel však nejsou natolik hloupí, aby vše prováděli ze svého PC, ale používají k tomu nejčastěji počítače, jež jsou napadeny trojským koněm jež umožňuje posílat Spam bez vědomí uživatele.

Z celkového podílu odeslaných Spamů je jich nejvíce odesláno z USA. Avšak jiné země jsou samozřejmě zastoupeny také - mezi nimi se vyjímají především Čína a Korea.

Pokud se ptáte, odkud získávají odesilatelé e-mailové adresy, tak možností je celá řada. Především je získávají z internetových stránek. Existují programy, které dokáží scanovat www stránky a adresy v nich obsažené automaticky přidávat do adresáře pro odesílání Spamu. Dalším velice zaručeným zdrojem pro získání adres jsou různé klamné soutěže apod. Nemalou roli také hrají samotné Spamy, které obsahují odkaz na odebrání z databáze - po kliknutí však nedojde k odebrání ale naopak k potvrzení toho, že vaše e-mail adresa je opravdu používána. Také jsou dostupné databáze e-mailů - někteří rozesilatelé Spamu nabízí za poplatek kompletní seznam elektronických adres, jež může čítat někdy i více než 6mil položek.

Bohužel v hodně zemích světa nejsou zákony, podle kterých by bylo možné odesilatele Spamu trestat a stíhat. U nás sice takovéto zákony jsou avšak zase vše vázne na úřednících - jako obvykle.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama