jak-na-to-ztratila-se-mi-data-zachrana-dat
Software Článek Jak na to: ztratila se mi data (záchrana dat)...

Jak na to: ztratila se mi data (záchrana dat)...

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

27. 8. 2005 01:00 84

Seznam kapitol

1. Houstone máme problém! 2. Případ 2: sofrwarové poškození dat 3. jeden konkrétní případ... 4. Zdarma: PC Inspector File Recovery

Možná jste podobnou situaci už zažili: zapnete počítač ale celý proces se už od začátku vyvíjí špatným směrem: místo hladkého nabíhání operačního systému v rytmu vlajícího loga Windows jsme přivítání ledovou sprchou v podobě hlášení o chybějícím disku. Jindy se zase stane, že omylem sami smažete obsah disku nebo ho dokonce zformátujete. Pokud je disk funkční, ještě není nic ztraceno - můžete použít některou utilitu pro záchranu dat.

Reklama

Tento článek je prvním reprezentantem série kterou jsme nazvali "Jak na to". Tato řada je určena těm, kteří potřebují rychle a efektivně vyřešit nějaký problém - našim cílem tedy je podat pomocnou ruku bez zbytečných technických detailů. Články by měly pomoci více ale především těm méně zkušeným uživatelům PC.

Jak na to: ztratila se mi data (záchrana dat)...
i Zdroj: PCTuning.cz

Jedna ze základních pouček PC hygieny říká, že základem úspěšného používání počítače je časté zálohování důležitých dat. Tato jistě pravdivá poučka, Vám ale pramálo pomůže v okamžiku, kdy zjistíte, že důležité soubory jsou v tahu a poslední záloha je dva měsíce stará (nebo neexistuje vůbec - to už je ale většinou stejně jedno, dva měsíce práce mohou obsahovat celou diplomovou práci nebo účetní uzávěrku).

Nejdřív obvykle zavládne zděšení a horečná snaha o nápravu, spočívající většinou v několikanásobném zapnutí a vypnutí počítače, pokročilí otevřou PC skříň a začnou kontrolovat konektory na disku - bohužel, ani tento postup většinou nezabírá. Přichází fáze, kdy je situace docala jasná: data na disku pravděpodobně jsou, ale běžnou cestou se k nim určitě nedostanete!

Případ 1: Poškození mechaniky / elektroniky disku

Problémy s daty na disku bývají dvojího druhu. Závažnějším případem je poškození mechaniky nebo elektroniky disku, kdy disk odmítá komunikovat s počítačem.

Tip: Pokud data na disku nelze přečíst a disk hlásí problémy nebo se tváří jako prázdný, nemusí se hned jednat o poškození disku jako takového, občas se jedná o "pouhé" smazání / poškození důležitých systémových oblasti disku. Pokud je disk "vidět" (typ a velikost) v BIOSu a neprojevuje se hlasitým chodem můžete zkusit softwarovou záchranu dat a přejděte na další kapitolu...

Pokud disk v BIOSu "nevidíte" nebo se dokonce netočí či hlasitě cvaká, nezbývá než svěřit takto poškozený disk specializovaným firmám. Ty jsou schopné jít tak daleko, že v bezprašném prostředí disk rozeberou a vymění poškozenou součástku (raménko, hlavičku, motor, elektroniku). Pravděpodobnost záchrany dat je překvapivě vysoká (60-70%), přihlédneme-li k tomu, že bez odborného zásahu jsou data ztracená nadobro.

Záchrana trvá asi týden a obvyklou cenovou praxi je zde paušál + určitý poplatek za každý MB obnovených dat (ale jeden konkrétní soubor si většinou nemůžete vybrat). Často se jedná o tisíce až desítky tisíc korun.

Prevence

Možná se budete divit, ale i vlastnímu poškození disku lze také předcházet - a to poměrně úspěšně. Je třeba si uvědomit, co disku škodí nejvíce - nekvalitní napájení, vibrace, nárazy a teplo. Zatímco nárazy bývají náhodné, teplo degraduje disk postupně. Hlavním problémem je nejenom přehřívání součástek disku (ložisek, motorů, elektroniky) ale také teplotní roztažnost materiálu disku (součásti se zahříváním zvětšují, což je při mikrometrových vzdálenostech mezi jednotlivými stopami je už docela problém). Pravdou je, že s vyšší teplotou se rychle zvyšuje riziko chybně zapsaných či chybně přečtených dat - obecně platí, že každých 10°C nad teplotu 10°C zvyšuje riziko poškození disku na dvojnásobek (jedná se o teplotu v okolí disku).

Základem každého spolehlivého počítače by tedy měla být dobře větraná skříň, ve které disky nejsou namačkané "jako sendvič - jeden na druhém" - pak si totiž teplem škodí navzájem. Disky je třeba montovat "ob jeden", navíc do takového místa, kde je alespoň malý tok vzduchu (při větším počtu disků, kdy by je bylo nutné namontovat na sebe, se odsvědčily redukce do 5.25" pozice - disky zde namontované mají kolem sebe hodně prostoru).

Je můj disk ohrožen? - zjistěte si teplotu disku a SMART atributy!

Nejdříve byste si měli zjistit teplotu okolí disku - tedy teplotu v počítačové skříni (ta by pak neměla překračovat 45°C). Můžete použít celou řadu utilit (stačí se kouknout do BIOSu nebo můžete použít diagnostickou utilitu EVEREST Home Edition, která navíc podporuje češtinu - ke stažení je zde nebo zde /4MB/). Na údaje zjištěné softwarem se bohužel nemůžete plně spolehnout - každá základní deska má teplotní čidlo umístěné v jiném místě. Platí však zásada: že po otevření skříně by ale na vás neměl příliš dýchnout horký vzduch. Disky obvykle bývají horké, neměl by ale být problém na jejich povrchu udržet ruku i velmi dlouhou dobu.

Pro rychlé a operativní zjištění interní teploty disku lze použít také utilitu DiskCheckup 1.0 od firmy Passmark Software. Je zdarma, je velmi maličká (44kB - ke stažení zde, zde nebo zde) a funguje bez zdlouhavé instalace.

Jak na to: ztratila se mi data (záchrana dat)...
i Zdroj: PCTuning.cz

DiskCheckup zobrazuje tzv. SMART atributy, což jsou vnitřní servisní údaje související s provozem daného pevného disku. S.M.A.R.T. je zkratkou Self Monitoring Analysis & Reporting Technology - disk který tuto technologii podporuje si zjišťuje a ukládá hodnoty některých parametrů, jako je doba provozu, počet zapnutí atd... Atribut C2 je pak vyhrazen interní teplotě disku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama