prvni-linuxove-krucky-slapeme-na-3d-pedal
Software Článek První linuxové krůčky: Šlapeme na 3D pedál

První linuxové krůčky: Šlapeme na 3D pedál

Mikulík Jarda

Mikulík Jarda

23. 2. 2004 00:00 62

Seznam kapitol

1. S jakou kartou si pod linuxem zahrajete? 2. Instalace 3. Testy a závěr

To nejhorší (instalaci) už máme za sebou. Fajn... Ale co dál? Jednou z nejčastějších otázek linuxových začátečníků je, jak zprovoznit 3D akceleraci na grafické kartě. Mám pro vás dvě zprávy, dobrou a špatnou. Ta dobrá je, že 3D pod Linuxem chodí (podle tvrzení mnoha linuxáků obvykle o nějaké ty framy rychleji na stejném HW ve stejné aplikaci :-) ), ta špatná je, že není podpora pro všechny karty, které akcelerují pod okenními systémy. Takže jak to vlastně je?

Reklama

Když začnete pátrat po 3D podpoře grafických karet v Linuxu, brzo narazíte na stránky http://dri.sourceforge.net. DRI (Direct Rendering Infrastructure) je systém pro přímý přístup k hardwaru grafiky. DRI je integrováno v Xfree86 4.x a v Mesa což je open source implementace API OpenGL. Projektem podporované čipsety jsou ATI, Matrox, 3dfx a Intel. A jéje... Už jako bych to slyšel! Kde je moje NVidia nebo SIS a podobně. Nebojte se, tím to zdaleka nekončí. Existují jiné projekty a také přímá podpora některých výrobců (NVidia, ATI, VIA, Matrox). Takže shrnuto, sečteno a podtrženo... 3D akcelerace je v Linuxu možná pro tyto grafické čipy:

Dále je plánovaná nebo rozpracovaná podpora pro:

  • Trident
  • SiliconMotion
  • SIS 6326 chipy
  • 3Dlabs

Jak vlastně 3D akcelerace v Linuxu funguje?

V Linuxu je použito 3D rozhraní OpenGL. To je ,jak už jsme si řekli, zakomponováno do XFree86. Pro přímý přístup k hardware grafické karty jsou ještě potřeba moduly jádra pro příslušný grafický chip a případně modul pro sběrnici AGP (není nutný vždy, protože např. ovladač dodávaný firmou NVidia, splňuje přímo funkci ovladače AGP).

Pro některé grafické karty (zpravidla ty, které jsou podporovány přímo projektem DRI) je nutné v konfiguračním souboru XF86Config-4 (v /etc/X11) v sekci "Module" zapnuty moduly glx, dri. Pokud chcete, aby DRI mohli používat i běžní uživatelé v Linuxu, ne jen superuživatel root, je nutné aby v konfiguračním souboru byla tato sekce:

Section "DRI"
 Mode    0666
EndSection

Není možné věnovat se podrobně v jednom článku všem grafickým kartám. Ukážeme si proto postup konfigurace pro nejrozšířenějších grafických karet - ATI a NVidia - v distribucích Madrake a Debian, které mají podporu přímo od výrobce. Pro ostatní grafické čipy odkazuji čtenáře na server dri.sf.net, na kterém najdete všechny potřebné informace.

V Debianu najdete balíčky s ovladači NVidia staré verze 1.0-2880, dají se použít pro starší chipsety TNT2 a GeForce2 (možná i některé GeForce3). Pro novější chipy je možné najít na Internetu zdroje s balíčky, obsahující mladší verze ovladačů. Pokud máte přímo horkou novinku a vaše grafická karta potřebuje ovladač poslední verze, který v balíčku ještě neexistuje, nic není ztraceno. Na stránkách společnosti NVidia je možné si stáhnout instalátor poslední verze ovladačů i pro OS Linux, dokonce pro různé architektury. Ukážeme si 2 různé postupy, jeden bude aktualizací balíčků pro Debian 3.0 s poslední verzí ovladače, kdy je třeba vytvořit jaderný modul a instalaci ovladače staženého ze stránek NVidia.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama