linux-ubuntu-8-04-hardy-heron-lts
Software Článek Linux Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" LTS

Linux Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" LTS

Filip Eckstein

Filip Eckstein

26. 6. 2008 01:00 74

Seznam kapitol

1. Přílet neohrožené volavky 2. Jak Ubuntu získám? 3. Co je nového 4. Ubuntu a ti ostatní...
5. Neoficiální verze systému 6. Proč přejít? 7. Závěr

Je to už bezmála rok, co se zde na PCtuningu objevil článek věnující se asi nejpopulárnější linuxové distribuci na světě - Ubuntu. Od té doby již vyšly dvě nové verze. Poslední z nich - 8.04 Hardy Heron - si v dnešním článku trochu rozebereme, podíváme se na to, co se od té doby změnilo, co nového přibylo a co zase na druhou stranu ubylo.

Reklama

Ohromný rozkvět ambiciózního projektu Marka Shuttlewortha zasáhl nejen uživatele samotné, ale také celou linuxovou komunitu. Od svého prvního uvedení v roce 2004 již ušel pěkný kus cesty a jen málokdo by mohl popřít jeho jednoznačný úspěch na poli svobodného softwaru. Důkazem toho je již jeho deváté vydání pod krycím názvem "Neohrožená volavka", jemuž se budeme v dnešním článku věnovat.

Linux Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" LTS
i Zdroj: PCTuning.cz
Linux Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" LTS
i Zdroj: PCTuning.cz

Další LTS je tu aneb "co to sakra je?"

Distribuce Ubuntu vnesla do světa linuxu další veskrze revoluční novinku, díky níž přichází každá nová verze systému periodicky vždy po půl roce. Stejné je to i s číselným opakováním verzí, pro názornost zde uvedu soupis všech dosud uvedených verzí:

  • Ubuntu 4.10 "Warty Warthog" (bradavičnatý divočák)
  • Ubuntu 5.04 "Hoary Hedgehog" (ctihodný šedivý ježek)
  • Ubuntu 5.10 "Breezy Badger" (rozmarný jezevec)
  • Ubuntu 6.06 "Dapper Drake" (sličný kačer)
  • Ubuntu 6.10 "Edgy Eft" (smělý mlok)
  • Ubuntu 7.04 "Feisty Fawn" (čiperný srnec)
  • Ubuntu 7.10 "Gutsy Gibbon" (kurážný gibon)
  • Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" (neohrožená volavka)

Abych nezapomněl, již nyní je známé jméno název a předpokládané vydání nové verze - bude se jednat o verzi Ubuntu 8.10 s krycím jménem Intrepid Ibex ("nebojácný kozoroh").

Linux Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" LTS
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak sami můžete vidět, číselná pojmenování jsou až na jednu výjimku pravidelná, což jen dokazuje systematičnost celého projektu. Nyní už ale k věci; řeč byla o LTS. Co to znamená? Vysvětlení je jednoduché. Verze, jež se honosí "titulem" LTS (Long Term Support) automaticky získávají - samozřejmě bezplatnou - bezpečností podporu až na pět let v případě serverových systémů a na tři roky, co se osobních počítačů týká. Ostatní verze, které již takto označeny nejsou, mají právo "jen" na 18 měsíců aktualizací (v případě osobního počítače i serveru). Poté už je systém nutné upgradovat na vyšší verzi.

Proč zrovna "Ubuntu"?

Často se mě lidé ptají, co to slovo "ubuntu" vlastně znamená. Většinou vědí jen to, že se jedná o nějaké africké slovo, které se "kdovíjakým" způsobem dostalo do světa otevřeného softwaru. Slovo samotné je přitom velice těžké definovat a tím je také velice obtížné přeložit ho jediným českým slovem. Mohli bychom ho přeložit jako "lidskost druhým", nebo také "Jsem tím, čím jsem, pro to, čím jsme všichni."

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama