bleskovka-windows-vista-sp1-se-blizi
Software Článek Bleskovka: Windows Vista SP1 se blíží

Bleskovka: Windows Vista SP1 se blíží

Jiří Vašek

Jiří Vašek

23. 1. 2008 01:00 66

Seznam kapitol

1. Service Pack - co to vlastně je? 2. Service Pack - na obzoru 3. Service Pack - je se vůbec na co těšit?

Microsoft před několika dny vypustil další testovací verzi dlouho očekávaného Service Packu 1 pro operační systém Windows Vista (konkrétně se jedná o SP1 RC Refresh). Při této příležitosti si zrekapitulujeme, co by měl SP1 přinést a jak vypadají jeho nové funkce.

Reklama

Service Pack (česky asi "servisní balík", dále jen SP) je souhrnem vydaných záplat na existující software od Microsoftu (stejný termín používají pro své aktualizační balíky i další firmy, z pochopitelných důvodů je zde řešit nebudeme). SP je vydáván v momentě, kdy je uvolněných záplat příliš mnoho, a jednotlivé stahování a instalace jsou již příliš otravné, případně když chce Microsoft do svých produktů implementovat nějaké nové funkce.

SP jsou již běžně vydávány pro kancelářský balík Office, vývojové prostředí Visual Studio, nebo třeba Internet Explorer, nicméně tento článek se bude týkat SP pro operační systémy.

Bleskovka: Windows Vista SP1 se blíží
i Zdroj: PCTuning.cz

První výskyt SP zažily již staré Windows řady 9X, avšak tehdy, hlavně kvůli poměrně jednoduchému návrhu systému a malému rozšíření internetu, nebylo vydáváno tolik bezpečnostních záplat, a spíše než SP byly vydávány aktualizované revize celého systému (nejznámější byly Windows 95 OSR2 nebo Windows 98 Second Edition). Vzhledem k velmi krátké době životnosti tehdejších systémů byla mizerná i jejich podpora, a finální verze SP například pro Windows 98 jsou neoficiální. SP tak jak je známe dnes, se objevily až po nástupu Windows řady NT. V té době již svět IT připomínal dnešní dobu, operační systémy začaly být čím dál komplexnější, frekvence vydávání nových záplat začala být závratná, a nejen Microsoft musel vrhnout velkou část sil na bezpečnost svých produktů; výsledkem bylo častější vydávání SP.

Service Packy neobsahují pouze aktualizace systému, ale již odpradávna přidávají do systému i nové funkce (namátkou podpora USB nebo UDMA u Windows řady 9X). Přelomem mezi SP byl bezesporu SP2 pro Windows XP, který kromě všech možných záplat do systému nainstaloval i Centrum zabezpečení a velmi jednoduchý firewall, což ne všichni uživatelé uvítali s nadšením. Lze konstatovat, že v tomto duchu nejspíš bude Microsoft pokračovat, a do SP1 pro Windows Vista zahrne další funkce. Naopak SP3 pro Windows XP bude vydán spíše do počtu, a kromě samozřejmých záplat prý nebude obsahovat nic moc navíc (zejména zamrzí absence Internet Exploreru 7 a Windows Media Playeru 11), ale vydání je ještě poměrně daleko, a leccos se může změnit.

Stejně jako dávno zastaralé Windows řady 9X byly vydávány v aktualizovaných verzích, i Windows řady NT (tedy i 2000, XP a de facto i Vista) jsou po vydání vlastního SP prodávány v aktualizovaných verzích; dnes při koupi Windows XP standardně dostanete již verzi s integrovaným SP2, potažmo verzi SP2c, která stejně jako Windows Vista nevyžaduje zadání product key již během instalace).

Jednotlivé SP jsou v drtivé většině případů kumulativní, tedy v sobě obsahují všechny starší aktualizace a SP - tedy SP2 pro Windows XP v sobě již obsahuje SP1. Tato praxe neplatí jen ve výjimečných případech, například SP pro Microsoft Office bývají pouze inkrementální, a je před jejich instalací nutné mít nainstalovaný i předchozí SP - ovšem v případě současných operačních systémů toto již naštěstí neplatí.

Bleskovka: Windows Vista SP1 se blíží
i Zdroj: PCTuning.cz

Následující tabulka shrnuje poslední oficiálně dostupné verze a SP pro jednotlivé systémy Microsoftu (zahrnuji pouze systémy s rozumným rozšířením a použitelností). Souhrn všech SP pro produkty Microsoftu nabízí support web.

Windows 95OSR 2.5 pro OEM, SP1 pro koncové zákazníky
Windows 98Second Edition + Customer SP
Windows NT4SP6a
Windows 2000SP4
Windows XPSP2 (SP2n), SP3 je na cestě
Windows VistaSP1 je na cestě

Jak již bylo řečeno výše, existují i neoficiální SP zejména pro staré systémy. Tyto balíčky samozřejmě nejsou nijak v režii Microsoftu a nelze od nich čekat odzkoušenou spolehlivost a kompatibilitu, a nikdo také za jejich funkčnost neručí, nicméně podle zkušeností uživatelů je lze v pohodě používat. V tabulce níže uvádím pouze některé, neoficiálních kompilací je mnoho, a liší se "profesionalitou" zpracování a obsaženými aktualizacemi a funkcemi.

Windows 95neoficiální Update Rollup Pack
Windows 98neoficiální SP2.1a, pro CZ verze 2.1b4
Windows MEneoficiální SP
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama