bleskovka-downgrade-z-windows-vista-na-windows-xp
Software Článek Bleskovka: downgrade z Windows Vista na Windows XP

Bleskovka: downgrade z Windows Vista na Windows XP

Filip Eckstein

Filip Eckstein

3. 1. 2008 01:00 86

Seznam kapitol

1. Downgrade je překážkový běh 2. Downgrade na vlastní kůži

 Dostali jste pod stromeček počítač s předinstalovaným operačním systémem Microsoft Windows Vista a nemůžete si na tento operační systém zvyknout? Nezoufejte, nic není ztracené - v mnoha případech můžete provést tzv. "downgrade" na Windows XP. O co se jedná a co budete pro tento proces potřebovat se dozvíte z tohoto článku.

Reklama

V sekci novinek jsme vás dříve informovali o možnosti "ponížit" (z jakýchkoliv důvodů) legální operační systém Windows Vista na Windows XP (a dokonce i na Windows 2000), dnes se na tento proces (a na jeho úskalí) podíváme podrobněji.

Bleskovka: downgrade z Windows Vista na Windows XP
i Zdroj: PCTuning.cz

Kdo má nárok aneb Vista Home nestačí...

Ne všechny verze Vist obsahují právo na downgrade. V případě OEM verzí Windows Vista (tj. verzí dodávaných s hardwarem, počítači a notebooky) mají na downgrade právo majitelé verzí Business a Ultimate. Nelze tedy downgradovat Windows Vista Home Basic a Home Premium (což je škoda, protože existují odpovídající verze "Home" operačního systému Windows XP).

Bleskovka: downgrade z Windows Vista na Windows XP
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: existuje dokonce možnost provést downgrade z Windows XP na Windows 2000 Professional.

Je downgrade "jednosměrný"?

Uživatelé, kteří provedli downgrade, mohou svůj původní software (tedy Windows Vista) kdykoliv později znovu nainstalovat. Například koncový uživatel, který provedl downgrade na Windows XP Professional, se může později vrátit k Windows Vista Business – samozřejmě za předpokladu, že z daného počítače smaže software Windows XP Professional.

O downgrade se musí někdy i žádat

Tato část je z celého procesu downgrade nejvíce kontroverzní.

Microsoft uvádí toto:

...chce-li (uživatel) používat verzi nižší, může tak učinit pouze na základě souhlasu poskytovatele licence, tj. společnosti Microsoft. Výjimkou jsou situace, kdy je downgrade povolen přímo v licenční smlouvě k produktu (EULA).

Online formulář žádosti o downgrade naleznete zde. Nedílnou součástí žádosti jsou kopie nabývacích dokladů k produktům, které chce uživatel downgradovat. Součástí této kopie nabývacího dokladu nemusí být viditelná cena produktu, doklad slouží pouze pro jasnou identifikaci prodejce, produktu a jeho koncového uživatele.

Pokud je proces downgrade povolen v licenci EULA (to je ta černobílá tištěná "skládačka" dodávána v zalisovaném balíčku z instalačním médiem Windows Vista), nemusíte Microsoft žádat o povolení.

Odkud vzít instalační media?

Při instalaci nižší verze softwaru můžete použít:

  • Médií z dřívějšího nákupu plného balení (krabice) nižší verze. V případě downgradu na Windows XP Professional z Windows Vista Business nebo Ultimate můžete použít také OEM médium, které již vlastníte. OEM médium ani produktový klíč pro downgrade na Windows XP Professional nelze získat od společnosti Microsoft ani prostřednictvím společnosti Softmail.
  • Médií získaných za poplatek v Oddělení fulfillmentu. V tomto případě není dostupnost starších verzí garantována (bližší informace sdělí Informační linka Microsoftu).
  • Médií prodejce (hardware), který může zákazníkovi instalaci nižší verze provést.

Teoreticky by tedy získání odpovídající verze Windows XP nemuselo být problémem...

Protichůdné informace

Výchozím bodem jsou legální Windows Vista verze Ultimate nebo Business s platným legálním klíčem a samolepkou (jak OEM tak i "krabicová verze").

Další postup se však lišil - v závislosti na tom, koho jsem se ptal (a jednalo se o školené prodejce a techniky). Ve velké prodejně, kde běžně nakupuji hardware mi radili toto (stejný postup mi byl doporučen i v nejmenovaném velkém internetovém shopu): na oficiálních stránkách Microsoftu stáhnout a vyplnit speciální "downgradovací" dotazník, po jehož odeslání mi měl být zaslán materiál, jež k úspěšnému provedení downgrade nezbytně potřebuji. Jednat se mělo především o ekvivalentní "downgradovací" médium nesoucí příslušný operační systém i s platným registračním klíčem. Pak by pochopitelně stačilo operační systém bez problému nainstalovat a s pomocí operátora také i aktivovat.

No, možná, že tento postup (tj. zaslání instalačního média s klíčem) fungoval kdysi (i tak to tom ale pochybuji), pravdou je, že skutečný postup získání instalačních médii je mnohem obtížnější. Pokud máte OEM verzi operačního systému Windows Vista, měl by podstatnou část služeb (tj. hlavní podporu) provádět OEM dodavatel, v praxi se ale připravte na to, že problém si budou zúčastněné strany přehazovat mezi sebou jak horký brambor... nikdo totiž není ničím povinován!

Zjištěno v praxi

  • Zákazník nemá nárok na zaslání instalačních medii (ani produktového klíče) operačního systému Windows XP Professional určeného pro downgrade. Taková media dnes není možné získat ani za poplatek v tzv. "oddělení fulfillmentu".
  • K instalaci předchozí verze softwaru je možné použít jinou legálně licencovanou verzi operačního systému (včetně jeho produktového klíče). Předchozí verze instalačního média může pocházet z OEM nebo tzv. krabicové verze.
  • Pokud předchozí verzi nemáte, mohl by vám s instalaci (a s poskytnutím instalačního klíče) pomoci OEM prodejce - není to ale jeho povinnost, vše závisí na jeho dobré vůli.
  • Aktivace se provádí vždy telefonicky na MS Help lince, zde udáte licenční číslo Windows Vista a produktový klíč, se kterým jste Windows XP nainstalovali.
  • Důkazem legálnosti licence Windows XP Pro je COA štítek + především faktura na nákup Windows Vista Business (nebo Vista Ultimate).

Takže si to tedy shrňme. Poštěstí-li se Vám a zakoupíte počítač s OEM Vista Business nebo Ultimate, máte na downgrade právo. Jiné verze Visty bohužel touto službou nedisponují, za downgrade si tedy budeme muset trošku "připlatit". A jak vypadá downgrade v praxi? Vyzkoušeli jsme to...

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama