bartpe-chcete-funkcni-windows-xp-na-cd
Software Článek BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?

Archiv PCT

Archiv PCT

7. 6. 2005 00:00 29

Seznam kapitol

1. BartPE - o co se jedná? 2. Co k vytvoření BartPE budeme potřebovat? 3. Co jsou to pluginy a co obsahují 4. Volba vzhledu a možností XPE 5. Licence a rady nakonec

BartPE (a jeho rozšířená verze XPE) je bootovatelné "Live CD" s operačním systémem Windows XP (popř. Windows 2003) - operační systém a programy se tedy načtou přímo z CD média bez nutnosti instalace na pevný disk. O tuto možnost byli běžní uživatelé Windows donedávna ochuzeni. Microsoft sice podobné CD pro servisní účely vytvořil (Microsoft Windows Preinstallation Environment, WinPE), to ale rozhodně není určeno široké veřejnosti. Díky projektu Bart Preinstalled Environment (BartPE) jehož autorem je Bart Lagerweij si lze takovéto CD (DVD) vyrobit.

Reklama

Důležitá upozornění: 1.) BartPE není samostatným operačním systémem ani komerčním produktem (není tedy možné jej koupit ani zapůjčit). Toto bootovací CD lze vytvořit pomocí několika freewarových utilit které vám z originální verze Windows XP (SP2), případně z Windows 2003, vytvoří speciální samospustitelné tzv. "živé" CD. To pak můžete použít na stejném počítači, například v situaci, kdy dojde k poškození původního systému. Na toto CD se vážou stejné podmínky jako na originální systém Windows. Více v poslední kapitole.

2.) Projekt BartPE-XPE je výsledkem úsilí mnoha lidí, především co se přídavných programů (pluginů) a rozšíření týče (výjimkou je základní program PEBuilder od Barta Lagerweije a rovněž základní plugin XPE, jehož autorem je Sherpya). Bez těchto lidí by totiž nebylo co publikovat.

Další informace se můžete dozvědět také na mých českých stránkách Craftcom.net. Zde naleznete také další užitečné tipy, katalog pluginů a diskusní fórum.

Windows XP... dokonce bez harddisku?

Vytvoření vlastních Windows XP bootujících z CD/DVD umožňuje již zmíněný projekt BartPE. Základem všeho je program PEBuilder, jenž od doby svého vzniku prošel fází vývoje a zdokonalování. Jím vytvořené Windows se nazývají BartPE.

Jelikož u BartPE není možné použít původní grafické rozhraní Windows, byly k němu vytvořené alternativy. Jako rozhranní (shell) se v základní verzi BartPE používá jednoduché Nu2Menu od stejného autora (obdoba tlačítka "Start").

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz

XPE = stejně jako u Windows

Existuje i množství dalších shellů, z nichž se dále věnujeme XPE, přináší nejen shodné vizuální prostředí z klasických XP, ale především v rozšířených možnostech, uživatel tak pracuje v důvěrně známém prostředí. 

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz

Je dobré zdůraznit, že operační systém bootující z CD, který si pomocí těchto stránek vyrobíte se může úplně obejít bez pevného disku (ale jak jsem už zmínil, platí stejná licenční pravidla jako u běžné instalace Windows). OS i aplikace pak spouštíme přímo z CD; pokud si program potřebuje vytvořit dočasné soubory, využije k tomu RAMdisk.

Svůj vlastní systém BartPE můžeme před konečnou finalizací a vypálením rozšířit o množství modulů, tzv. pluginů, což jsou (zjednodušeně řečeno) aplikace třetích stran s úpravou pro běh v rámci prostředí BartPE-XPE.

A jaké jsou vlastně v krátkosti výhody BartPE-XPE ?

A co všechno lze s BartPE provádět? Co všechno tento systém umí? Budete opravdu překvapení:

  • čtení i zápis z disků se souborovým systémem FAT12 (disketa),
    FAT16, FAT32, NTFS a čtení CDFS (CD a DVD).
  • podpora aplikací platformy win32,
  • lze jednoduše upravovat obsah CD, tj. výběrem použitých programů (plugins),
  • je zde možnost si na finální CD přidávat si vlastní adresáře a soubory,
  • možnost vytvořit nejen boot CD, ale i boot DVD,
  • poměrně snadná editace použitých pluginů nebo vytváření vlastních,
  • CZ lokalizace (při použití PEBuilder a Windows XP /CZ dochází ke komplikacím se správným zobrazováním českých fontů, to lze vyřešit buď použitím pluginu CZSupport, případně jak se tomuto problému elegantně vyhnout popíšeme dále),
  • podpora DirectX, multimédií, samozřejmě DivX a DVD nemůže chybět,
  • nechybí ani podpora pro Ext2FS (Linux),
  • rovněž nechybí ani podpora síťových jednotek a implementace vlastního firewallu...

Celý postup je přibližně takový: souborem utilit a instalačních pluginů + nainstalovaných originálních programů (které navazují na vámi zvolené instalační pluginy) vytvoříme (pomocí PE Builderu) soubor .iso, který vypálíme na CD (případně DVD). Pokud vše proběhle hladce, výsledný disk bude obsahovat nejen funkční systém (včetně některých ovladačů) ale i další aplikace (podle správně nainstalovaných pluginů).

Měli byste také vědět, že celý proces konfigurace a nastavení pluginů vyžaduje jistou zkušenost - bude tedy vhodné, použijete-li na začátku média CD-RW a projekt často zálohujete - minimalizujete tak dopad počátečních neúspěchů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama