wordpress-jednodussi-uz-to-byt-nemuze
Software Článek WordPress - jednodušší už to být nemůže

WordPress - jednodušší už to být nemůže

Machala Jakub

Machala Jakub

10. 8. 2007 01:00 19

Seznam kapitol

1. Trocha historie blogování 2. Instalace WordPressu 3. Klíčové nastavení, pluginy, vzhledy, widgety 4. Závěr

Vídáte je dnes a denně, podle statistik jich vzniká asi 100 000 každý den. Někteří možná již tuší, že řeč je, o dnes tolik populárních, webových deníčcích, které se do našeho podvědomí vžily názvem blogy. V tomto článku se podrobněji podíváme na nejpropracovanější bloggerskou platformu dneška - WordPress...

Reklama

Historie blogosféry, jak se často kompletní oblast kolem blogů a blogování nazývá, nemá jednoznačný začátek. Je opravdu těžké stanovit rok, kdy se na Internetu objevil první blog. Nicméně známým faktem je, že první stránku, která se dnešním blogům podobala více, než minimálně, začal psát v roce 1994 student Justin Hall. Až o tři roky později, v prosinci 1997, se objevilo pro takové weby označení weblog. Toto označení vzniklo spojením slov web a log, tedy něco jako webový záznam. O dva roky později použil Peter Merholz v navigační liště svého weblogu mezeru a vznikla tak fráze „we blog", tedy v češtině „my blogujeme". Od této doby se souhrnně pro webové deníčky používá označení blog.

WordPress - jednodušší už to být nemůže
i Zdroj: PCTuning.cz


Takto mohl vypadat první blog... (Pro zvětšení klikněte)

Nástup WordPressu

První blogy používaly samozřejme klasické HTML bez jakýchkoliv dynamických prvků a bez jakýchkoliv náznaků funkcí, které jsou dnes tak běžné (vyhledávání, komentáře,...). V době prvních blogů už existovalo několik programovacích jazyků, pomocí kterých by snad bylo možné vnést do stránek určité dynamické funkce, jenže tyto jazyky měly tehdy minimální možnosti a navíc tehdejší Internet měl řádově milionkrát menší počet uživatelů, než ten dnešní. Po dynamice tedy nebyla potávka a když není poptávka, nemůže být logicky ani nabídka.

Až s rapidním rozvojem celého Internetu začala růst potřeba po dynamických webech. Internet přestával být výsadou vládních činitelů a začínal se masověji prosazovat i v ostatních částech lidské populace. Je těžké říci, kdy vznikl první serverově orientovaný systém pro online publikování, nicméně jisté je, že počátky WordPressu, jakožto dnes nejrozšířenějšího systému, zasahují do roku 2003.

WordPress - jednodušší už to být nemůže
i Zdroj: PCTuning.cz


Logo systému WordPress

V roce 2003 však WordPress nebyl zdaleka tím, jak jej známe dnes, jednalo se o jednoduchý kód v PHP, který sloužil k usnadnění publikování obsahu na webu a počet jeho uživatelů by se dal spočítat na prstech rukou a nohou. Od této doby však ušel WordPress obrovský kus cesty a dnes je nejpoužívanějším systémem pro kompletní správu blogu. Tedy abychom to uvedli na správnou míru, nejpoužívanějším stand-alone systémem. To znamená, že jej můžete provozovat na jakémkoli hostingu a že není vázán na konkrétní společnost. Pravým opakem jsou servery, které nabízejí možnost instantního vytvoření blogu na své doméně (blog.cz, blogger.com,...). Mohli bychom dlouho polemizovat o tom, který systém je pro vás výhodnější, zda all-in-one v podobě instantních služeb nebo WordPress, který vám naopak dovolí dělat si se svým blogem co chcete. Na vážnější blogování je bezesporu vhodný WordPress, ať si říká kdo chce, co chce. Důkazem budiž několik desítek milionů blogů na WordPressu po celém světě.

Jak to funguje

Než přejdeme k samotné instalaci WordPressu, rád bych nastínil, jak vlastně funguje. WordPress obsahuje vlastně dvě velké části. První částí je administrace blogu. V administraci můžete provádět všechny akce, které WordPress umožňuje. Například publikování článků, správa článků/komentářů/sekcí, přidávání uživatelů nebo nastavování všeho možného.

WordPress - jednodušší už to být nemůže
i Zdroj: PCTuning.cz


Administrace obsahu blogu ve WordPressu... (Pro zvětšení klikněte)

Druhou, neméně důležitou částí je část uživatelská. Tedy ta, co vidí samotný návštěvník blogu. Tato část je samozřejmě pouze zobrazeným výsledkem obsahu spravovaného přes část první, administraci. Takové funkce ale nabízí téměř každý podobně zaměřený systém. Síla WordPressu je někde jinde. Předně je to obrovská komunita. WordPress podporuje zásuvné moduly (pluginy), které mohou přidávat velké množství nejrůznejších funkcí. Je také velmi snadné vytvořit si vlastní šablonu se vzhledem pro váš blog. Obě tyto klíčové schopnosti dělají ve spojení s obrovskou komunitou WordPress WordPressem. Chybí vám v systému nějaká funkce? Žádný problém, stačí pár minut hledat v databázi pluginů a je velká pravděpodobnost, že bude hledání úspěšné. Chcete odlišný design svého blogu? Žádný problém, stačí si vybrat jednu z desítek tisíc šablon nebo dokonce, pokud máte zájem o design zcela unikátní, najmout si osobu, která vám ji vytvoří...

WordPress - jednodušší už to být nemůže
i Zdroj: PCTuning.cz


Tisíce šablon pro váš WordPress zdarma... (Pro zvětšení klikněte)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama