bittorrent-jak-ho-neznate-popis-nastaveni-utorrentu
Software Článek BitTorrent jak ho neznáte + popis nastavení uTorrentu

BitTorrent jak ho neznáte + popis nastavení uTorrentu

Jindřich Šmíd

Jindřich Šmíd

24. 4. 2007 01:00 51

Seznam kapitol

1. BitTorrent aneb daně jako hnací motůrek? 2. Účastníci sítě - slovníček 3. Klienti sítě BitTorrent 4. Návod na µTorrent 1.7 5. Rozšířené nastavení uTorrentu (mikroTorrentu)

BitTorrent se díky využití náporu zájemců o efektivní (a žádnymi autoritami nekontrolované) sdílení souborů stává výměnným systémem číslo jedna. Podrobnější informace o jeho vzniku a vývoji najdete, spolu s přehledem klientů a návodem na detailní nastavení systémově šetrného uTorrentu v tomto článku.

Reklama

Na hranici světa mezi temnotou a světlem stojí muž říkající si Spirius. Oblečen v černém potrhaném kabátu pradávných cyklonů světa pravdy. Jeho tvář je pokryta zkrvavenými šrámy tvořící na čelní části symbol. Symbol pradávných bohů. Tvořen elementy vody a země.

Zrání elementálního posla

Tenkrát to byla doba proflákleho Napsteru, FastTracku a jiných staříků přežívajících do dnešní doby. Ať už byli centralizovaní nebo ne, nikdy neuspokojili velký nápor zájemců o aktuálně distribuované souborové "hity". Tehdy to znamenalo jedinou věc, čekat než se na nás dostane řada pro stažení části dat. Je to podobné, jako kdybyste těsně před koncem termínu na odevzdání daňového přiznání museli půl dne čekat v nekonečně dlouhé frontě (přičemž každý s úřednicí řeší prakticky tytéž věci - stále a stále dokola). Po krátkém zamyšlení zjistíte, že čekání v takové frontě nikomu neprospívá a že by bylo užitečnější se nechat hibernovat. Představte si o jaký čas, strávený příjemnějšími chvilkami, takto přicházíte. Ale pozor! Přijde nová možnost, nová éra. Elektronické daňové podání a život bude rázem fajn. Nevím zda-li autor naší oblíbené sítě měl něco do činění s daněmi, každopádně se mohl podobnou situací inspirovat. Napadlo ho totiž využít onu dlouhou frontu náporu zájemců.

Celý protokol i síť se nazývá BitTorrent. Nazval jej takto sám tvůrce Bram Cohen po jeho úplném implementování v létě roku 2002. Samotný torrent je speciální soubor (jakýsi magnet), který vám umožní získávat požadovaná data.

U kamením obepnutého středověkého okna ve svém chrámu stojí mocný Riias. Vzhlíží do dáli na krásné nazelenalé plochy. Na oceán odrážející západ slunce. Pociťuje chladnější vítr jenž čechrá jeho dlouhé vlasy, ale také myšlenku. Myšlenku toho, že něco přichází...

BitTorrent jak ho neznáte + popis nastavení uTorrentu
i Zdroj: PCTuning.cz


Bram Cohen

Nádech inspirace

O jakou inspiraci tedy šlo? Řekněme si to jednoduše. Jak zařídit, aby se v oné čekací frontě nikdo nenudil? Odpověď je jednoduchá. Zapojíme každého do díla, tak jak sám může (v příkladu: ten který už zná nějakou informaci ji prostě postupně předá dalším - už bez účasti oné úřednice za přepážkou). To znamená čím větší je zájem (fronta), tím ve finále lépe. Chápete ten opak? Prostě úchvatná myšlenka a navíc vysoce funkční.

Pro ilustraci: Máme nějakého distributora video-záznamu z koncertu neexistující skupiny Pamlsek (mimochodem jde o kvarteto čtyř krásných slečen). Bohužel, distribuce a rozšíření demo snímku mezi fanoušky by standardní cestou (například pomocí ftp) stálo spoustu času a peněz - počítejte především cenu pronájmu rychlých serverů, které toto vytížení přežijí (mnoho diskových operací, spotřeba zdrojů ostatním službám, velké přenosové pásmo). A najednou tu máme jiné východisko, BitTorrent, které nám tyto problémy pomůže efektivně vyřešit. Zájemci si díky BitTorrentu povyměňují části tohoto video-záznamu mezi sebou až k jeho zkompletování.

Zprovoznění distribuce souboru Pamlsek.avi

V patřičném nástroji vytvoříme (většinou je nástroj součástí klienta) torrent soubor obsahující informace o distribuovaných datech. Ten poté nahrajeme na nějaký šikovný server (tzv. tracker), který se postará o komunikaci s uživateli a distribuci našeho malého torrentu. Zájemce o zvolená data stáhne dotyčný torrent soubor a otevře jej ve svém klientovi. Na základě jeho obsahu je kontaktován tracker server, který slouží jako koordinační centrum připojených klientů. Po výměně různorodých informací začne kontakt s ostatními účastníky sítě a vzájemná výměna stažených částí (původní zatížení serveru rychle klesá s počtem připojených klientů). Tím práce trackeru nekončí. Průběžně probíhá komunikace týkající se stavu stahovaného torrentu - získává se přehled o počtu kopií jednotlivých částí torrentu, které pak slouží k inteligentnímu přerozdělování na další účastníky. Distribuce probíhá formou výměny fragmentů (částí stahovaných dat) mezi účastníky samotnými.

Riias tedy nenechává nic náhodě a po svém věrném poslíčkovi, posílá na vzdálené pobřeží pro svého věrného mága Osase, dopis v němž stojí, že musí okamžitě odložit veškeré záležitosti a co nejdříve dorazit.

Mezi tím se Spirius řítí střemhlav na svém věrném oři k chrámu mocného Riiase s myšlenkou prorazit jeho řád. Jeho myšlení a dosáhnout osvobození.

BitTorrent jak ho neznáte + popis nastavení uTorrentu
i Zdroj: PCTuning.cz


Distribuce dat

Nebylo by zlato co se třpytí

Teď se ptáte co když onen šikovný tracker zkolabuje? Co pak, budeme moci pokračovat bez něj? Nejspíše toto si říkali i autoři sítě eXeem, který umožňuje obdobné sdílení jako BitTorrent, přičemž nepotřebuje žádný centrální server (tracker). Nápad byl skvělý, ale bohužel, jak rychle eXeem přišel, tak rychle i odešel. Bylo to zklamání, protože se od této sítě očekávalo hodně, možná i to, že srazí na druhé místo samotný BitTorrent.

Každopádně autoři oficiálního BitTorrentu nezaháleli a "uloupili" open-source algoritmus decentralizace sítě Kademlia (odnož z "familie eDonkey"), označovaný jako DHT nebo-li Distributed Hash Table. Co tedy DHT umí? Zpočátku nám vznikal problém s kompatibilitou mezi klienty. Nyní se však situace změnila a DHT nám umožňuje skvěle sdílet a vyměňovat data i při pádu trackeru. Zatímco komunikace prostřednictvím trackeru funguje tak, že tracker řídí veškerou příchozí a odchozí komunikaci, DHT funguje na bázi jedinečných identifikačních čísel (ID), která jsou založena na kalkulacích vzdálenosti uzlů a účastníků uvnitř sítě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama