voip-aneb-telefonujeme-pres-internet
Software Článek VOIP aneb telefonujeme přes Internet

VOIP aneb telefonujeme přes Internet

dr.Neo

dr.Neo

30. 11. 2005 01:00 44

Seznam kapitol

1. Co to IP telefonie je? 2. SJphone - IP telefonování z PC 3. Skype - jiný pohled na VOIP

Doby, kdy jsme byli odkázáni na pevnou telefonní síť jsou už dávno pryč. Asi před 10 lety způsobily revoluci mobilní telefony a nyní se stává velmi populární IP telefonie. Protože se nejedná o nic složitého, tak si v tomto článku nastíníme jak to všechno funguje.

Reklama

V dávné historii se pro komunikaci vybudovaly hlasové sítě. Postupem času a s příchodem počítačů vznikly sítě datové. Máme tedy dvě sítě, které musíme spravovat. To znamená, časovou a finanční náročnost. Proto dnešní trend je hlasové sítě odbourat a přenést je do sítí datových.

VOIP (Voice Over IP) je alternativní způsob telefonování, kdy se nevyužívá síť telefonní společnosti, ale síť počítačová, kam patří i internet. Hlas se převede do digitální podoby, je komprimován (pomoci kodeku) a pak se přenáší jako datový soubor. Toto telefonování má výhody, ale také i nějaké nevýhody.

Výhody:

  • Cena - Poplatky za hovor na pevnou linku a mobilní telefony jsou levnější než u klasické pevné linky. Většinou nejsou žádné aktivační poplatky, paušály za to, že telefon máte připojen jako u Telecomu, platí se jen za provolaný čas, který se účtuje po sekundách. V rámci sítě poskytovatele IP telefonie je volaní zdarma nebo za symbolickou cenu.
  • Využití počítačové sítě - Pokud máte firmu, která má více poboček a tyto pobočky jsou propojené do sítě, můžeme zde využít i IP telefonii. Firma nemusí tahat žádné další kabely pro telefonní síť a volaní v rámci firmy je zdarma.
  • Správa jen jedné sítě - Spravujeme jen jednu síť a to nám šetří čas i penízky.
  • Záznam hovoru - Je možno pořizovat nahrávku rozhovoru.
Nevýhody:
  • Připojení k internetu - Je potřeba mít stále připojení k internetu. Minimálně 128/128 kb/s. A to bez placení přenesených dat, protože pak se nám to prodraží. Platíme za hovor + data, která se tak přenesou.
  • Závislost na internetu - Pokud vám nejede internet jste prostě odříznuti od světa.
  • Někdy nekvalitní přenos - Bývá malé zpoždění přenosu, občas se objeví výpadky v hovoru pokud je síť přetížena. Může se objevit i šum, echo(slyším sám sebe)...

Aby jste mohli využívat IP telefonie, musíte si vybrat některého poskytovatele IP telefonie. Na adrese http://VOIP.beacon.cz/ je seznam poskytovatelů i s orientačními cenami a informacemi. Stačí si jen vybrat toho, kdo pro vás má tu nejlepší nabídku.

Jak jsem psal s IP telefonii je spojeno i lepší připojení k internetu. Není vhodné GPRS (vysoké pingy), dial-up (pomalé), satelitní připojení (vysoké pingy). Mezi vhodné připojení patří ADSL, ISDN, kabelová TV, wifi (jak kdy, někdy jede pěkně a někdy mizerně)... Na jednoduché otestování nám poslouží program VOIPtest. I když výsledky nemusí být pravdivé, jako rychlý test to postačí. Nejlepší je ovšem si to vyzkoušet. Někteří poskytovatelé umožňují časově omezené volaní v rámci své sítě. Zamlouvala se mi zkouška od společnosti HA-VEL HA-LOO, kde není potřeba žádná složitá registrace. Takže když je to zadarmo, proč si to nezkusit.

Nyní už máme vybraného poskytovatele, který nám zajisti IP telefonii. Teď si povíme něco málo o tom, čím vlastně budeme telefonovat. V podstatě máme dvě možnosti. Tedy tři, ale poslední možnost je jen drobné vylepšení předchozí.

IP telefonie v pravém slova smyslu spočívá v tom, že máme telefon, do kterého přivedeme internet a voláme. Takové telefony vypadají vzhledově jako klasický telefon, ale májí zdířku pro UTP kabel, kterým se  připojíme do internetu. Říkáme, že se jedná o IP telefony. V dnešní době existují v různých variantách - pro domácnost, manažerské, bezdrátové nebo i pro konference.

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


takovým lepším pro domácnost je např. Cisco IP Phone 7912G

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


Cisco IP telefon 7971G-GE už je spíše manažerský telefon

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


Cisco Wireless IP Phone 7920 se do sítě připojuje pře AP pomocí technologie wifi

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


Cisco IP telefon 7936 Conference Station je telefon na konference (mikrofon pokrývá uhel 360°)

Jak je vidět IP telefonů je hodně různých typů a stačí si jen vybrat. Jedinou nevýhodou IP telefonů je, že jsou zatím docela drahé (3000 - 30000Kč). Dají se sehnat i konvertory, kde z jedné strany dáme klasický telefon a na druhé straně je výstup na UTP kabel. Takže z klasického telefonu uděláme IP telefon. Jenže takový konvertor stojí asi 3000Kč, takže moc neušetříme a jen přijdeme o některé speciální funkce, která IP telefony nabízí.

Další možností je, že jako IP telefon poslouží Váš počítač se zvukovou kartou. Nahrajeme si nějaký software (SJphone, X-Lite), zapojíme sluchátka s mikrofonem, zaregistrujeme se a můžeme volat. Tento způsob je vhodný spíš na odzkoušení nebo občasné využití VOIP, protože aby jste byli vždy k zastižení, musíte mít pořád zapnuté PC. A pokud by toto PC mělo jet celý rok nepřetržitě, tak za elektřinu zaplatíte víc než za stolní IP telefon.

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro počítačovou telefonii jsou k dispozici i speciální sluchátka, tzv. Bondovky. Mají poměrně citlivý mikrofon a většinou dovolují telefonování a souběžnou práci na PC (jsou tedy vhodné pro virtuální porady nebo na... hry) - nehodí se však na poslech hudby.

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz

Připojení "headsetu" (jak se anglicky říká na "náhlavní soupravu") k počítači bývá dětsky snadné - stačí jen dodržet stejné barvy konektorů (zde vidíte připojení k notebooku). Hovory přesahující 1 hodinu nejsou v této konfiguraci opravdu problémem (v redakci využíváme Skype nebo TeamSpeak).

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední možnost jen trošku upravuje tu předchozí. Místo sluchátek a mikrofonu se dá použít speciální telefónek do USB. Takový telefónek umí pracovat s některými programy, takže aby jste si zavolali nemusíte na PC ani sáhnout (ale musí být zapnuté).

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


A-link IP phone IPU1 s připojením do USB

Jedinou výhodu USB telefónku vidím v tom, že v PC nemusíme mít zvukovou kartu. Jinak mi to připadá zbytečnost, protože USB kabel bude mít tak 3-4m. Takže u PC stejně budeme muset sedět a připadá mi  pohodlnější mít na hlavě sluchátka, než držet v ruce nějakou náhradu telefonu.

To byl stručný úvod do IP telefonie. Pokud by to někoho zajímalo podrobněji doporučuji forum www.telefonujeme.cz, kde se toho dá hodně dozvědět.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama