zkrotte-sit-lan-sdileni-www-server
Software Článek Zkroťte síť LAN: sdílení, www server...

Zkroťte síť LAN: sdílení, www server...

Kuchař Martin

Kuchař Martin

30. 11. 2004 00:00 64

Seznam kapitol

1. Něco o vzniku: 2. Jak sdílet soubory v síti: 3. Některé další užitečné funkce: 4. Vytvoření HTTP serveru: 5. Slovníček základních pojmů:

Před nedávnem vyšel článek, který se zabýval tematikou pořádání LAN párty. Proto se nyní pokusíme o objasnění všech základních parametrů, vlastností a pojmů, s kterými se běžný uživatel může setkat. Mimo jiné také vysvětlíme, jak vytvořit FTP server a nebo si na svém PC zapnout HTTP server.

Reklama

Ze začátku by bylo vhodné se alespoň trochu obeznámit s tím, jak vlastně počítačové sítě vznikaly. Kdo, kdy, jak je založil a jaký byl jejich vývoj až do dnešní doby.

V době, kdy se začaly budovat výkonné počítače s vysokou výpočetní kapacitou (samozřejmě že na dnešní domu směšnou) se začaly objevovat i nároky na možnost využít tuto výpočetní kapacitu na dálku. Vlastně používat výpočetní aplikace, které ve skutečnosti běží na hostitelských počítačích. Tím vznikla základní myšlenka vytváření počítačových sítí. K tomu se časem přidala snaha o přenášení dat, informací, tvorbu tiskových sestav a podobně. Nedílnou součást také tvořily požadavky na komunikaci skrze tyto sítě.

Na počátku 70. let se začaly masivně rozvíjet různé malé počítačové sítě a tak začal na významu nabývat pojem internet, jež byl chápán jako síť tvořená sítěmi. Jelikož byla ale většinou každá z těchto sítí provozována na jiném protokolu, bylo třeba vytvořit gateway, jež měla účel propojovat tyto sítě a tvořit jejich rozhraní. Čili převádět a transformovat data z jedné sítě tak, aby je dokázala přijmout a rozpoznat síť jiná.

Toto se změnilo až v roce 1978 kdy byl oficiálně vypuštěn protokol TCP-IP (Transmission Control Protocol - Internet Protocol). Do sady mezi hlavní a nové protokoly byly přidány také UDP (User Datagram Protocol) a ICMP (Internet Control Message Protocol).

Protokol IP se zabývá přenosem paketů na hostitelský počítač a zpět. Integruje internetové adresní schéma (IP adresa), jež bylo vytvořeno o rozsahu 32bitů (pro zhruba 4 miliardy počítačů), ale to se časem ukázalo jako značně nedostatečné a tak se nyní experimentuje s protokolem IPv6 v rozsahu 128bitů.

Protokol TCP se zase zabývá spojením mezi dvěma hostitelskými počítači. Garantuje bezchybný přenos a přijímá pakety ve stejném pořadí jako byly odeslány. Obsahuje také systémy, které mu umožní zotavení z chyb.

Až v roce 1983 se však stal plně podporován v síti ARPANET a o rok později byl zaveden DNS, jež se stará o konverzi IP adresy do doménového názvu (například www.pctuning.cz má IP adresu 217.11.251.194 ). V té době bylo také zavedeno 6 domén nejvyšší úrovně - EDU (education), GOV (government), MIL (military), COM (commercial), ORG (organization) a NET (network resources). Později se k nim přiřadily národní domény jako například .cz .sk .us .de atd.

Období od roku 1979 až do roku 1986 bylo ve znamení rozvoje menších sítí jako například USENET, ve které se rozvíjely diskusní skupiny. Pro tuto síť vytvořila společnost Google webové rozhraní a tak mohli uživatelé příspěvky číst a nebo přidávat.

Avšak rozhodující pro vývoj bylo vytvoření páteřní sítě NSFNET v roce 1986. Ta spojovala počítače významných amerických sítí a později se napojila i do zahraničí. K roku 1990 bylo vy této síti napojeno již něco kolem 300 000 počítačů, což bylo na tehdejší dobu opravdu úctyhodné.

Stav páteřní sítě NSFNET k roku 1986 - rychlost 56kbps:

Zkroťte síť LAN: sdílení, www server...
i Zdroj: PCTuning.cz

Stav páteřní stě NSFNET k roku 1988 - rychlost 1,544Mbps (T1):

Zkroťte síť LAN: sdílení, www server...
i Zdroj: PCTuning.cz

Stav páteřní stě NSFNET k roku 1988 - zároveň budovaná 448kbps:

Zkroťte síť LAN: sdílení, www server...
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále již pak vývoj spěl směrem pouze k internetu a snaze o napojení co nejvíce počítačů do této mezinárodní sítě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama