Google Wave – začíná nová éra webu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Google Wave – začíná nová éra webu?

Google Wave – začíná nová éra webu?

Jan Horčík

Jan Horčík

2. 6. 2009 00:00 15

Seznam kapitol

1. Co je vlastně Google Wave? 2. První pohled 3. Komunikace a spolupráce 4. Chytří roboti 5. Webová Federace

Proč Google nepotřebuje Facebook ani Twitter? Má Wave. Pozitivní vibrace se se silou tsunami během několika dnů rozletěla z vývojářské konference Google I/O do širého světa a získává si zaslouženou pozornost médií. Budoucnost internetové komunikace jako kdyby nám přivážel Bob Marley na úžasné duhové Vlně, která se chce stát komunikační platformou 21. století. Přichází e-mail 2.0?

Reklama
Google Wave – začíná nová éra webu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Popsat Wave několika slovy rozhodně není jednoduché. "Wave je email jak by vypadal, pokud by jej vynalezli dnes," říká o svém dítku Lars Rasumussen, duchovní otec projektu a jeden z pěti jeho hlavních vývojářů. Rasumussen se přisál k mateřskému prsu společnosti Google počátkem roku 2004. Právě tehdy totiž Google skoupil malou společnost Where 2 Tech založenou bratry Jensem a Larsem Rasumussenovými. Zabývali se vývojem mapovacího softwaru, ze kterého nakonec v Googlu vyrostla služba Google Maps.

"Už tehdy jsme ale začali přemýšlet o tom co přijde po mapách. A jako obvykle, Jens přišel s odpovědí: komunikace," vypráví Lars. "Upozornil, že dva největší úspěchy v oblasti digitální komunikace, totiž email a instant messaging, byly původně navrženy už v 60. letech jakožto imitace analogových formátů - email klasické pošty a IM jako náhražka telefonních hovorů," dodává na vysvětlenou větší showman z obou bratrů Rasumussenových, Lars. A tak začali oba už v roce 2004 přemýšlet o tom jak by asi vypadal komunikační systém založený na všech pokrocích, kterých mezitím digitální komunikace dosáhla. Instant messengery, blogy, wiki, kolaborativní prostředí, v průběhu následujících let přibyly rodící se sociální sítě. Počítačové, komunikační a síťové technologie se od 60. let posunuly o mnoho generací kupředu. Filozofie digitálních komunikačních prostředků a binární komunikace jako takové však nikoliv.

A proto je tu Wave. Velmi jednoduše řečeno jde o spojení emailu a instant messagingu do jednoho realtimového komunikačního formátu. Také jste byli u vytržení, když jste si v Google Docs poprvé otevřeli dokument, váš kamarád na jiném počítači si otevřel ten stejný dokument a oba jste v něm mohli provádět změny a sledovat tyto změny téměř v reálném čase? Pak z Wave budete skákat do stropu. "Hlavními ideami jsou ty, že vše je živé a vše je editovatelné," říká o Wave Casey Whitelaw, týmový inženýr.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama