nova-dimenze-voip-volejte-skoro-zadarmo
Software Článek Nová dimenze VoIP - Volejte skoro zadarmo

Nová dimenze VoIP - Volejte skoro zadarmo

Plexo

Plexo

15. 9. 2008 06:00 16

Seznam kapitol

1. Úvod do tématiky 2. VoIP ATA brány 3. GSM – VoIP ATA brána 4. Nastavení přes Telnet 5. VoIP PBX mini ústředna

S tím, jak se neustále rozšiřuje dostupnost Internetu i v těch nejodlehlejších místech, zažívají boom hlasové služby VoIP. Je jasné, že vše jde kupředu hlavně díky výhodnějším cenám. V dnešním článku se tedy mimo jiné dozvíte, jak si ze svého mobilu zavolat do Anglie za 3 Kč za minutu a jak si na pevnou VoIP linku z mobilu zavolat zdarma!

Reklama

Mezi v současnosti nejpoužívanější protokoly, přes které se VoIP realizuje, bezesporu patří SIP, H.323, IAX2 a Skype.

Skype používá propriální protokol, který je používán pouze při komunikaci Skype klientů ať už softwarových nebo hardwarových. Tento protokol používá pro komunikaci i ostatní uzle v síti pokud mají Skype zapnutý. Pokud tedy použijete připojení od mobilního operátora v zahraničí a připojení je placeno dle přenesených dat, nezapomeňte si Skype při nečinnosti vypnout. Vyhnete se tak nepříjemnému překvapení při vyúčtování.

Nová dimenze VoIP - Volejte skoro zadarmo
i Zdroj: PCTuning.cz

Protokol H.323 je nejstarší a zahrnuje celou řadu dalších protokolů. H.323 používá např. program NetMeeting.

Drtivá většina VoIP operátorů používá protokol SIP (Session Initiation Protocol). Jeho výhoda spočívá v bezproblémové komunikaci přes router s překladem adres NAT, je přímo cílený na přenos hlasu a mimo jiné i díky použití klasického telefonního čísla se nejvíce opticky přibližuje ke klasické analogové telefonii.

Přenášený zvuk je ve VoIP přenášen v určitém formátu podobně jako WAV nebo MP3, který je však pro přenos hlasu uzpůsoben. Nemá smysl vzorkovat zvuk z mikrofonu vysokou frekvencí jako pro hudbu, když pro přenos hlasu si vystačíme s frekvencemi do 3,5 kHz. Následující tabulka shrnuje nejpoužívanější kodeky:

Nová dimenze VoIP - Volejte skoro zadarmo
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro zajištění kvalitního hovoru je nutné připočíst k datovému toku alespoň 25 kbps a výsledek případně garantovat v QoS na Routeru.

V současné době je na trhu mnoho společností, které poskytují VoIP služby a často to bývají i přímo poskytovatelé Internetu. Ceny Internetových volání se však liší a každý operátor se orientuje nebo nabízí výhodnější ceny dle cíle volání. Jsou operátoři, kteří mají výhodnější volání do zahraničí a jiní zase na pevné linky. Jedno mají však VoIP operátoři shodné – ve vlastní síti a někdy také do partnerských VoIP sítí je volání zdarma.

Používaná zařízení

Telefonovat lze pomocí jednak SW telefonů v počítači jako jsou programy X-Lite, SJphone nebo Skype. Dále jsou na trhu HW telefony, které však potřebují spuštěný počítač, jelikož využívají pro funkci běh programu. Připojují se nejčastěji přes USB a jedná se tedy spíše pouze jen o sluchátko než o plnohodnotný telefon.

Nová dimenze VoIP - Volejte skoro zadarmo
i Zdroj: PCTuning.cz

HW telefony

Dále jsou to čistě HW telefony, které běh počítače nepotřebují, a všechny potřebné funkce již v sobě integrují. Mezi takové telefony patří pro volání přes Skype telefon Topcom Webtalker 5000, který se konstrukcí nejvíce přibližuje klasickému telefonu. Pokud máte předplacený některý z tarifů Skype a nebo nabitý kredit SkypeOut, lze volat i na mobilní nebo pevné linky. Stejně jako ze softwarového klienta. Za telefon lze připojit počítač, takže není potřeba další switch.

Nová dimenze VoIP - Volejte skoro zadarmo
i Zdroj: PCTuning.cz

Další variací HW telefonu je Topcom Webtalker 6000, který je navíc bezdrátový a lze s ním volat i přes klasickou telefonní linku. Bezdrátová část používá technologii DECT, stejně jako klasické analogové telefony.

Nová dimenze VoIP - Volejte skoro zadarmo
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro protokoly SIP/IAX2 je již větší výběr HW telefonů, což je dáno i větším počtem operátorů, kteří tyto protokoly používají. Jedním z těchto HW telefonů klasické konstrukce je IPT1000H.

Nová dimenze VoIP - Volejte skoro zadarmo
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento telefon používám již rok a půl a musím říct, že za celou dobu ani jednou nezklamal. Kvalita zvuku je subjektivně lepší než u klasického telefonu - Použit je kodek G.729. Výhodou telefonu je také možnost využití dvou SIP účtů.

Představitelem bezdrátové varianty je například telefon Siemens Gigaset C470 IP nebo C475, který má navíc záznamník.

Nová dimenze VoIP - Volejte skoro zadarmo
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama