vedci-vyvinuli-papirovy-tranzistor
Novinka Vědci vyvinuli papírový tranzistor

Vědci vyvinuli papírový tranzistor

Ctibor

Ctibor

29. 7. 2008 00:00 14

Zpráva, který pochází z Centra pro výzkum materiálů z portugalské metropole, Lisabonu, ohlašuje vynález papírového tranzistoru, který si nijak nezadá se současnými řešeními.

Reklama

Tranzistor je jedním z nejdůležitějších vynálezů naší doby. Stojí za revolucí ve světě elektroniky, otevírá brány k netušené miniaturizaci, ve zktratce, svět by nebyl bez tranzistoru takový jaký je. V Centru pro výzkum materiálů, kde se zabývají z velké části hledáním náhradních - levnějších řešení za současné technologie, byla vynalezena papírová verze dnešního tranzistoru. Biopolymery jsou v tomto odvětví výzkumu velmi často používanou látkou vzhledem k jejich rozšíření, a tím pádem i ceně. Celulóza, ze které se papír vyrábí, je jedním z nich.

Vědci vyvinuli papírový tranzistor
i Zdroj: PCTuning.cz

Papírový tenkovrstvý tranzistor pak svými schopnostmi bez problémů překonal svého souputníka vyrobeného z křemíku (TFT), který se používá při výrobě LCD obrazovek a v ničem si nezadal ani s nejmodernějším typem používaným v OLED displejích. Je tedy možné, že se nám otevírá nová cesta k ohebným a levným zobrazovacím zařízením. Jedinou závadou by podle zdroje mohla být postupná materiálová degradace tohoto zařízení a dost možná jeho brzké zmuchlání a vyhození do odpadkového koše.

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama