recept-na-tichy-pocitac-tlumic-zdroje
Návody Článek Recept na tichý počítač: Tlumič zdroje

Recept na tichý počítač: Tlumič zdroje

Šafránek Jakub

Šafránek Jakub

8. 4. 2003 00:00 50

Velmi jednoduchým způsobem lze ztišit většinou poslední hlučnou věc v počítači zdroj. Stačí kus plechu/lepenky, molitan a šikovné ruce. Výsledkem je tlumič zdroje, který sníží hluk o 10 - 15 dB nebo víc - v závislosti na tom jak dobrý tlumič vyrobíte.

Reklama

Hlučnost zdroje

Nadměrné hlučení zdroje, přesněji jeho větráčku, je způsobeno vysokými otáčkami a "placatou" mřížkou, která brání správnému proudění vzduchu, čímž vzniká hluk.Pokud nechceme přijít o záruku,  tak mřížku odstranit nemůžeme. Koupě drahého, ale tichého zdroje, také není příliš dobrým nápadem, protože snížení hluku o několik dB je vykoupeno několika tisícovou cenou. Lepší je investovat peníze do něčeho jiného a svým vlastním umem "za babku" ztlumit hlasitost zdroje. Není to žádna věda, ani nic extrémně manuálně těžkého. Chce to jen pár korun, vhodný materiál a čas.

Řešení hlučnosti

řešení je velmi prosté. Jde pouze o to, abychom zdroji - "zacpali pusu". Musíme zamezit, aby nepříjemné zvukové vlny, které se ze zdroje linou, dostali ven.

Recept na tichý počítač: Tlumič zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

K tomu právě slouží Tlumič zdroje. Skládá se z pouhé "krabičky" se stěnou uvnitř. Celý vnitřek je obalený molitanem, který slouží k pohlcování zvukových vln a právě stěna slouží k jejich odrážení. Někdo z vás určitě namítne, že taková krabička může vypadat celkem "ohyzdně". Zde závisí na umu výrobce tlumiče, materiálu a umístění. Hezký tlumič lze vyrobit. Chce to jen nápad a šikovné ruce!

Výroba tlumiče

Tlumič lze vyrobit ze dvou materiálu - lepenky (lehčí řešení) a plechu (těžší, ale preciznější).,

Recept na tichý počítač: Tlumič zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Plech i lepenku musíme zohýbat do adekvátních tvarů (viz. obrázek). Jak složitou konstrukci a kolik dílu použijete to závisí jen na vás. Výsledné části plechu či lepenky vyplníme molitanem či podobnou tlumící hmotou. Nejlepší je molitam s hrbolatým povrchem, od kterého se budou lépe tříštit zvukové vlny (viz. obrázek dole).

Recept na tichý počítač: Tlumič zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud použijete lepenkové řešení, tak vše jde dát dohromady lepidlem. Např. Hercules. Plechový tlumič musíte sešroubovat.

Poslední fáze je přidělání ke case. Lehké lepenkové řešení jde přilepit velmi kvalitní vteřinovým lepidlem. Plechové řešení doporučujme ke case přišroubovat.

Lepenkové řešení (při konstrukci)
i Zdroj: PCTuning.cz
Lepenkové řešení (při konstrukci)

Plechové řešení
i Zdroj: PCTuning.cz
Plechové řešení

Recept na tichý počítač: Tlumič zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Testování

Testovalo se na dvou zdrojích: Powerman 300 W a Cooling Silent 275 W. Měřič hluku se umístil 15 cm od středu větráčku Naměřily se tyto hodnoty:

Model zdroje

Netlumeno

Tlumeno Rozdíl
Powerman 300W

62 dB

51 dB

11 dB

Silent 275W

61 dB

 cca 50 dB

cca 11 dB

Závěr

Tlumič zdroje je primitivní řešení složitého problému nadměrné hlučnosti počítače. Nevýhodou může být trochu nešikovné řešení, které může na počítači vypadat neesteticky (v případě lepenkového řešení). Tato nevýhoda lze při velkém umu změnit na výhodu a vyrobit si třeba barevný nebo svítící tlumič zdroje z plechu.

Další výhodou tohoto řešení je dobrý odvod tepla a samozřejmě cena. Největší investicí je váš čas. Hodně štěstí při výrobě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama