vetrne-tunely-to-nejlepsi-pro-chlazeni
Návody Článek Větrné tunely - to nejlepší pro chlazení

Větrné tunely - to nejlepší pro chlazení

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

9. 12. 2002 00:00 114

Seznam kapitol

1. Problém - aneb jádro pudla 2. A jeho možné řešení... 3. Výroba otvoru 4. Výroba tunelu

Tento nápad, i když je poměrně jednoduchý, je k viděni opravdu zřídka. A to je opravdu škoda, neboť neexistuje nic, čím byste mohli chlazení procesoru zefektivnit jednodušeji, než právě "větrnými tunely" (název "wind tunnels" považujte za můj copyright :-) Když jsem shrnul veškeré své zkušenosti v této věci, vznikl zajímavý a bohatě ilustrovaný popis dvou konkrétních "kauz".

Reklama

Předem chci případné remcaly a věčné kritiky upozornit na to, že si nedělám nárok na to, že mé řešení je nejlepší nebo nejjednodušší - berte ho však jako výzvu - pokud něco umíte lépe a jednodušeji, klidně se tím podělte s námi...

Auto s airbagy avšak... bez dveří

Pokud se podíváte na některé overclockerské skříně s mnoha větráky (bývají nahoře, dole a občas i na bocích skříně), můžete snadno podlehnout dojmu, že takovéto chlazení nemá žádnou chybičku. Tedy až na hluk, který, jak se při této příležitosti tvrdívá, je jakoby oprávněnou obětí efektivního chlazení. V diskuzích se mluví o tom, kolik že to větráků je "intake" (vhánějících vzduch dovnitř) a kolik že "out-takových" (odčerpávající vzduch ven). Druhá část lidí se zase vydává jiným směrem - zaměřuje se na problematiku chladiče procesoru. Zde pak není konce diskuzím o otáčkách větráků, materiálu a účinnosti radiátorů.

Dejme tomu, že i vy se jednoho dne pustíte do úprav chlazení. Nejdříve si patrně pořídíte kvalitní chladič procesoru. Vše si pečlivě proměříte - bravo, jste o 10oC níže než jste byli u starého typu - to už stojí za to uvažovat o možnosti snížení otáček větráku... Ještě dát kryt... A safra, co to? Teplota roste, rozdíl oproti starému systému se snížil na mizerné 3oC. No co, nezbude než přidat další větrák (-ky) případně nechat skříň odkrytou, no co, je to škaredé ale zato účinné... a tak dokola. Tento "kolovrátek" se opakuje denně tisícekrát... a při tom je část úsilí vlastně zbytečná.

Větrné tunely - to nejlepší pro chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

"Syndrom zavřené skříně" se povětšinou řeší lepší ventilaci. Zde se pak téměř vždy předepisuje metoda "větší průvan" - i my jsme to tak dělali. Dva "out-take" ventilátory nahoře, 1ku a 2ku občas doplní 4ka, přičemž funkcí "zásobovače" studeným vzduchem plnívá pozice č 3.

Ve skutečnosti je však v této rozvaze díra "jako vrata" - oběh vzduchu je totiž u procesoru často takový:

Větrné tunely - to nejlepší pro chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz


kauza č. 1 - hlučné stolní PC

Takovou situaci bych nazval tepelným "zkratem" - část horkého vzduchu (a tím i tepla) je větrákem chladiče nasávána zpět a cirkuluje falešným oběhem. Pokud by se jednalo čističku odpadních vod, je to jako vyhazovat část nečistot do... toku vstupujícího právě do čističky.

Poznámka: Situaci zhoršují překážky a těsné prostory, od kterých se vzduch odráží. Pokud je skříň zavřená, vytvoří se u procesoru skutečný horký kotel (viz. obrázek - chladič procesoru je zde jako ve studni).

Kauza 2: Ještě větší problém jsme měli u 2 procesorového serveru (2x Athlon 2000 MP) - zde je potencionální koncentrace tepla ještě vyšší.

Větrné tunely - to nejlepší pro chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz


kauza č. 2 - příliš topící server

Proč to všechno...

Zjednodušeně můžeme říci, že chladič procesoru typicky nasává vzduch o teplotě, která je ve skříni. Ta je však často o 10 -12oC vyšší než teplota okolí. Jelikož teplo musí být stejně odčerpáno, stoupá ve finále teplota jak ve skříni, tak i na procesoru - tato situace může vést až k občasným pádům systémů v parném létě, kdy jde referenční teplota okolí o nějaký ten stupeň nahoru.

Naštěstí abyste tento problém vyřešili, nemusíte dělat ve skříni notný průvan ani je nechávat odkrytou...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama