HWBOT – Taktování jako zábava a sport pro geeky
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek HWBOT – Taktování jako zábava a sport pro geeky

HWBOT – Taktování jako zábava a sport pro geeky

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

12. 6. 2012 01:00 9

Seznam kapitol

1. Něco málo úvodem 2. HWBOT – hlavní myšlenka a funkce 3. HWBOT – další možnosti 4. Česká scéna a malá pozvánka

Dneska se na overclocking podíváme z trošku jiné stránky. Místo dalšího návodu, jak ještě víc přetočit poslední model CPU nebo zvednout frekvence nadupané grafiky se zaměříme na přetaktování jako organizovaný sport pro ajťáky! Přiblížíme si jeden portál, který se nemalou mírou podílí na organizaci fenoménu a omrkneme situaci v Česku.

Reklama

S přetaktováním a laděním sestav má jistě celá řada z vás osobní zkušenosti. Této tématice jsme věnovali již nespočet článků. Jednalo se převážně o návody jak zvýšit výkon sestavy anebo také různé reporty z akcí. Tyto návody se vám budeme nadále přinášet a hlavně vás budeme informovat o dění a úspěších na české scéně. Tento článek ovšem nespadá ani do jedné z vyjmenovaných kategorií.

HWBOT – Taktování jako zábava a sport pro geeky
i Zdroj: PCTuning.cz

Dosažení dobrého výsledku vyžaduje adekvátní chlazení – nejlépe tekutý dusík (LN2)

Přetaktování bylo vždy zásadou hardwarových nadšenců a asi tak tomu bude i nadále. Stále častěji se ale i běžní uživatelé snaží přetaktovat svůj počítač pro zvýšení celkového výkonu a úsporu finančních prostředků na použitých komponentách. Někteří jdou dokonce opačným směrem a optimalizují chod počítače na spotřebu tak, aby byl méně hlučný a nasával méně elektronů ze zásuvky. Mírné přetaktování nebo podtaktování totiž v dnešní době zvládne díky maximální podpoře ze strany výrobců hardware skoro každý a v případě neznalostí jistě pomohou zkušenosti kamarádů. Není ani zapotřebí kdovíjak kvalitního chlazení nebo vybraných komponent, ale pro lepší výsledky se samozřejmě vyplatí nějakou tu korunu připlatit.

HWBOT – Taktování jako zábava a sport pro geeky
i Zdroj: PCTuning.cz

Stabilní snímková frekvence je velice důležitá pro plynulý chod hry

Už jsem nastínil, že většina lidí taktuje své stroje z důvodů zvýšení výkonu. Vedle běžných taktujících smrtelníků je tu ale samozřejmě také speciální sorta taktovačů, kteří se ženou za vyššími frekvencemi čistě pro zábavu a nebo dokonce s vidinou nějakého toho zisku. Taktovači profesionálové, kteří se svými výsledky a umem rádi pochlubí. Spotřebované litry kapalného dusíku nebo dokonce hélia se mění na rekordy. A protože vymyslet si nějaký výsledek může kdejaký ňouma nebo podvodníček,  postupně se vyprofiloval specifický webový portál HWBOT, který se snaží všechny dosažené výsledky schromažďovat, v rámci možností hlídat a hlavně pak vytvářet nejrůznější žebříčky a srovnání dle všech možných i nemožných kritérií.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama