Reportáž z Gigabyte TweaKING - jak jsme vyhráli
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Reportáž z Gigabyte TweaKING - jak jsme vyhráli

Reportáž z Gigabyte TweaKING - jak jsme vyhráli

Václav Vlček

Václav Vlček

4. 11. 2009 03:00 15

Seznam kapitol

1. TweaKing - Show your magic 2. Jak jsme vyhráli v SuperPI 3. 3DMark01 žádná sláva 4. Galerie fotek

V Paříži proběhla minulý týden pod patronátem společnosti Gigabyte zajímavá soutěž v přetaktování. Cílem tentokrát nebylo tradiční chlazení procesoru dusíkem, naopak bylo třeba vyladit systém při dané frekvenci tak, aby podával nejlepší výsledky v SuperPI a 3DMark01. Byli jsme tam a zvítězili díky vrchnímu taktovači OBRovi.

Reklama
Za poslední rok se doslova roztrhl pytel s nejrůznějšími soutěžemi a šampionáty v přetaktování. Svojí velkou akci mělo třeba MSI a na finále v Pekingu jsme také byli, Asus letos trošku zaspal a dohánět to bude příští rok, ale Gigabyte vedle jarního GOOC 2009 nespí a pořádá další menší soutěže. Tím samozřejmě udržuje overclocking komunitu ve střehu a pohotovosti tak, aby se svými výsledky a úspěchy nechlubili jenom po diskuzních fórech, ale mohli se také střetnout osobně v nějaké soutěži za odpovídajících podmínek pro všechny týmy. Ať už je to online Beat me if you dare, kde můžete zkusit své štěstí online proti týmu Gigabyte nebo právě TweaKING, kde se minulý týden sešlo rovnou 22 týmů z různých zemí Evropy v hotelu Le Méridien Etoile v Paříži. Z nich pořadatelé sestavili 20 týmů, které proti sobě soutěžily ve dvou disciplínách. Výpočet Super PI Mod 1.5 s nastavením 32M a 3DMark2001 SE 3.3.0.
 
Reportáž z Gigabyte TweaKING - jak jsme vyhráli
i Zdroj: PCTuning.cz
 


Soutěž Gigabyte TweaKING s podtitulem „show your magic“ se ale od jiných taktovaček hodně lišila. Nespotřebovali jsme ani litr dusíku a nedosahovali žádných extrémů, ať už v podchlazení procesoru nebo v maximálních frekvencích. Podobné zábavy jsme si letos užili tak jako tak celkem dost. Tentokrát pro nás připravil Gigabyte a jejich dvorní overclocker Hicookie specialitu. Systém s procesorem Intel Core i5 přetaktovaný maximálně na 4GHz bylo potřeba vyladit tak, aby podával opravdu ty nejlepší možné výsledky. Samozřejmě, že jádro Lynnfield by i na vzduchu sneslo vyšší frekvence, ale to by potom o výsledcích rozhodovala hlavně náhoda v podobě kvalitnějšího kusu procesoru. Naopak díky omezení frekvence CPU byly podmínky pro všechny týmy teoreticky podobné a záleželo hlavně na zkušenostech a schopnostech taktovačů. Tedy podobné, samozřejmě záleželo ještě na pamětech, ale tam už rozdíly nebyly tak evidentní. Přeci jenom je celkem rozdíl, když procesor pracuje při chlazení dusíkem v extrémních podmínkách a projeví se každá drobná výrobní vada nebo nedokonalost a proti tomu máte paměti, které v podstatě pracují za "standardních" podmínek. Takhle opravdu záleželo hodně na tom, jak kdo dokázal pracovat s nastavením pamětí a laděním nejrůznějších parametrů.
 
Reportáž z Gigabyte TweaKING - jak jsme vyhráli
i Zdroj: PCTuning.cz

Nervozita před začátkem akce, někteří i přez zákaz začali vybalovat hardware...


 
Všichni účastníci dostali stejnou sadu zbrusu nového hardware a aby si někdo nemohl stěžovat na případné manipulace, byly všechny soutěžní místa pěkně před začátkem rozlosovány. Pokud by v průběhu soutěže přestal fungovat nebo zlobil nějaký hardware, měli pořadatelé připravené komponenty na výměnu. Toho nakonec využili kolegové ze Slovenska, když měnili nestabilní paměti.  

Každý tým tedy dostal následující vybavení:

  • Základní deska

    Gigabyte GA-P55-DQ6
  • Procesor

    Intel Core i5-750
  • Chladič procesoru

    GlacialTech F101
  • Paměti

    2× 2 GB Kingston KHX2000 C9
  • Chladič pamětí

    Kingston KHX-FAN
  • Grafická karta

    Gigabyte GeForce GTX 260 Super OC
  • Disk Kingston

    SSDNow V+ Series 64GB
  • Zdroj Enermax

    Modu82+, 625 W
     
Reportáž z Gigabyte TweaKING - jak jsme vyhráli
i Zdroj: PCTuning.cz

Takhle vypadala hromádka komponent, kterou nafasoval každý tým


 
Na SSD disku už byl předinstalovaný (naklonovaný) operační systém Windows XP SP3 a sada programů, které se v soutěži směli používat. Cokoliv dalšího bylo zakázáno, žádné vlastní programy, tweakovadla nebo dokonce třeba upravené BIOSy. Nesměli jsme používat ani vlastní notebooky, prostě kdo nepřišel vybavený všemi potřebnými informacemi a postupy, ať už v hlavě nebo na papíře, měl smůlu.

Seznam povolených programů:

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama