Jak na přetaktování - Core i5 750 a socket LGA 1156
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Jak na přetaktování - Core i5 750 a socket LGA 1156

Jak na přetaktování - Core i5 750 a socket LGA 1156

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 11. 2009 03:00 39

Seznam kapitol

1. Použité komponenty 2. Základní principy Core i5 3. Nastavení a otestování 4. Lehký rozjezd - 3,4 GHz 5. Přitápíme na 3,6 - 3,8 GHz
6. Finišujeme - 4 GHz 7. Vliv taktování na výkon 8. Problémy patice LGA 1156 9. Závěr a doporučení

Nedávno jsme vám přinesli všeobecný úvod k seriálu o přetaktování. Dneska se dostáváme k prvnímu pokračování v podobě praktického návodu a obrázkového průvodce. Podíváme se na možnosti a nástrahy nových procesorů do patice LGA 1156. Pro názornou ukázku jsme zvolili levnou desku Gigabyte a nejnižší model Core i5 750.

Reklama

V úvodu se omlouvám za zdržení článku, ale psaní pro PCTuning není mým regulérním zaměstnáním a mohu se mu věnovat pouze ve volném čase, kterého se bohužel v poslední době nedostává. Ze slíbených restů už nám toho mnoho nezbývá, další díly tohoto seriálu snad už nic nezdrží.

Velkou většinu základních faktů a podnětů k přetaktování jsem nastínil už v obecném úvodu. Na ten tedy odkazuji a nebudu se k některým pojmům dále vracet, předpokládám jejich znalost. Chtěli jsme udělat návody na taktování trochu jinak než je obvyklé z dřívějška. Téměř všechny podobné články jsou spíše obecné a nekonkrétní, čímž je část čtenářů zmatena a článek pro ně pozbývá smyslu. Tentokrát to uděláme jinak a názorně. Samozřejmě, že bude popis obecný aby čtenář pochopil principy, ale také přineseme přímo konkrétní nastavení BIOSu a jakýsi "pracovní postup".

Půjde tedy o návod pro začínající taktovače, kteří jen kopírují nastavení uvedená někde na webu, k čemuž jim ukážeme obrázky z našeho nastavení, ale také pomůcku pro pokročilejší, kterým nabídneme další tipy a postřehy k aplikování. Snad budou spokojené obě skupiny taktovačů, a neurazíme ani jednu část. Pro extrémní uživatele, kterých je u nás jen několik, také odhalíme několik upozornění a postřehů z našeho testování s dusíkem.

Komponenty

Jak na přetaktování - Core i5 750 a socket LGA 1156
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak na přetaktování - Core i5 750 a socket LGA 1156
i Zdroj: PCTuning.cz

Popis testovací modelové sestavy začněme základní deskou. Jde o levný model od Gigabyte s označením P55-UD3. Tuto desku pořídíte za 2600 Kč s DPH zcela běžně v mnoha českých obchodech. Tuhle desku jsem nevybral náhodou, jde totiž o rekordmanku v prodejích u nás. Myslím, že mohu prozradit, že jde o jasný hit platformy Intel P55 Express, jelikož prodeje dosahují týdně kolem 100 kusů!

Jedná se o jednoznačně nejoblíbenější desku pro LGA 1156, vzhledem k ceně se ani nedivím. Platforma LGA 1156 měla být přeci střední třídou, a prodeje této levné desky dokazují, že jsem měl při prvních recenzích pravdu - lidé drahé desky s LGA 1156 zcela ignorují. Do tohoto segmentu trhu zkrátka nepatří, od toho tu je X58 Express a LGA 1366. Desku máme již několik týdnů k dispozici a její test bude součástí recenze trojice levných desek s P55 Express. Že nejde o nějaký laciný aušus vám už dnes přesvědčím, deska si pozornost právem zaslouží. Za skvělou cenu nabízí téměř to samé, co desky i dvakrát dražší.

Jak na přetaktování - Core i5 750 a socket LGA 1156
i Zdroj: PCTuning.cz

K desce jsem měl v podstatě jedinou volbu - Core i5 750, jež je s cenou 4200 Kč jediným zajímavým čipem do patice LGA 1156. Kupovat řadu Core i7 800 za nynější ceny mi nepřijde moudré, to už raději Core i7 900 a desku s X58 Express. I tady jsem zjišťoval zájem českých zákazníků, a ten je kupodivu velmi vysoký. Na rovinu vám musím říci, že s výrobou jsou ještě drobné potíže a Intel nedokáže vyrobit tolik čipů, kolik by jich zákazníci chtěli. K nám se jich dostalo zatím jen několik stovek/tisíců a většina každé dodávky celkem rychle zmizí. I když jsem byl skeptik, zájem o platformu LGA 1156 je vyšší než jsem očekával a to hodně výrazně.

Jak na přetaktování - Core i5 750 a socket LGA 1156
i Zdroj: PCTuning.cz

Naší "budgetovou" sestavu desky a procesoru doplní také levný chladič. Za 420 Kč s DPH si můžete také koupit Cooler Master Hyper TX3, jež ale není nejlepší volbu pro masivní přetaktování. Stále nám ale poslouží dobře k dobrému výsledku, ovšem extrémní výkony nečekejme. Pokud chcete ze svého CPU dostat opravdové maximum, doporučuji u chladiče trochu "přitlačit" a pořídit si alespoň Cooler Master hyper 212+ nebo ještě lépe Arctic Cooling Freezer Extreme. Oba se pohybují s cenou kolem 800 Kč s DPH, což je adekvátní cena jejich výkonu.

Jak na přetaktování - Core i5 750 a socket LGA 1156
i Zdroj: PCTuning.cz

Posledním dílem naší skládačky platformy LGA 1156 jsou paměti. Já jsem použil Corsair DDR3-1800 MHz s kapacitou 1 GB na modul. Vám ale doporučím moduly s dvojnásobnou velikostí, 4 GB paměti je dnes minimum. Dbejte také na napájecí napětí, jež by nemělo být výrazně vyšší než 1,65V. Jako nejvýhodnější jsem vybral model HyperX 2GB 1800 MHz - KHX1800C8D3/2G. Jde o 2GB modul s napájecím napětím 1,7V a časováním 24-8-8-8. Za dva takové zaplatíte 2350 Kč s DPH, což je skoro "zadara".

Kompletní cena vybraných komponent je 9480 Kč s DPH, což na celkem "nadupané" vnitřnosti není nijak závratná suma. Ke kompletaci slušného herního stroje s Radeonem HD5850 a značkovým zdrojem Corsair bychom se dostali na částku kolem 17 000 Kč s DPH. Nějaká skříň, mechanika a disk a v pohodě se vejdeme do 20 000 Kč což není málo ale také nijak extrémně mnoho, takový stroj ale už nějaký ten čas vydrží. A aby vám skutečně vydržel déle než ostatním, posuneme jeho výkon ještě výše přetaktováním procesoru a možná i pamětí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama