Jak na přetaktování - Úvod a vysvětlení základních pojmů
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Jak na přetaktování - Úvod a vysvětlení základních pojmů

Jak na přetaktování - Úvod a vysvětlení základních pojmů

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 9. 2009 03:00 25

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Strap severního můstku u Intel Core 2 3. Severní můstek u platformy AMD 4. Vdroop, Vdrop - nepleťte si pojmy 5. Volby napětí a ladění GTL
6. Časování pamětí a Skew 7. Co je dále důležité vědět? 8. Jak otestovat stabilitu počítače 9. Závěr úvodní části

Mnoho z vás se stále zabývá přetaktováním, a neustále se množí dotazy na toto téma. Je tedy na čase nabídnout vám podrobný návod pro začátečníky i pokročilejší uživatele, kde se dozvíte co a jak. Každá platforma se dočká svého vlastního průvodce, dnes se podívejte na úvodní článek a vysvětlení základních pojmů.

Reklama

Dnešní, úvodní článek jste v podobném znění na našem webu našli zhruba před rokem. Protože je stále víceméně aktuální, předkládám vám jej v notně upravené podobě znovu. Některé věci jsem upravil, jiné doplnil. Na úvod našeho seriálu o taktování, bude jistě dobré si některá fakta zopakovat a učinit "zahřívací" kolo.

Jak na přetaktování - Úvod a vysvětlení základních pojmů
i Zdroj: PCTuning.cz

Je dávno pryč doba, kdy stačilo zvýšit hodnotu základní frekvence a přidat napětí - to stačilo i pro vysoké přetaktování. Časy a technologie se mění, a způsoby jak na ni vyzrát se musí změnit také. S příchodem nových 45nm čipů se záludnost vysokého přetaktování posunula, od možností samotných procesorů (pro které nejsou vysoké takty problém), spíše ke schopnosti desek a hlavně uživatelů.

Výrobci desek nabízejí nové volby v BIOSech, pokročilé technologie usnadňující taktování. Přetaktování se stalo folklórem i pro uživatele, kteří se jím dříve nezabývali. Pokud si naprostý začátečník pořídí první počítač, časem se objevováním dostane na různá fóra, kde se taktování probírá všemi směry. I takový člověk chce zkusit maximální možnosti a navýšit si výkon zadarmo. Pokročilejší uživatel už k taktování přistupuje rovnou, a často už při výběru komponent kalkuluje s jeho možností. Jak uživatel stárne, a jeho zájmy a využití počítače se mění, tak mnozí také přestávají taktovat.

Výkon dnešních procesorů je vysoký i na základních taktech, ovšem přetaktování a ladění počítačů vydrží některým až do důchodu, je to prostě zábava. Nenechte se odradit, rádoby moudrými radami, že přetaktování je v době dnešních výkonných CPU k ničemu. V prvé řadě je taktování zábava a možnost, jak detailně poznat svůj počítač a všechny zákonitosti s tím spojené. Pochopíte souvislosti, sami poznáte jak některé věci fungují a na co mají vliv.

Myšlenka přetaktování

Běžný přetaktovač, nebo sváteční experimentátor si vystačí se základní znalostí několika položek a mělo by mu to stačit, co když ale nikoli? Připomeňme hlavní účel přetaktování, ten totiž není v "masakrování" výsledkových listin 3DMarků (i když pro mnohé stále ano), ale v dosažení vysokého výkonu drahého procesoru, při použití mnohem levnějšího.

Jak na přetaktování - Úvod a vysvětlení základních pojmů
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud si někdo koupí předražené 45nm čtyřjádro QX9650, zvýší násobič a je "přetaktováno" zcela to popírá prvotní myšlenku přetaktování - získat vysoký výkon za akceptovatelné náklady. Proto je právě přetaktování levnějších procesorů, oč tu běží. AMD nám zde snahu hodně ulehčilo uvedením série Black Edition, jež skýtá odemčené násobiče a snadné přetaktování. I přesto je ale na trhu spousta procesorů, které mají násobič stále zamčený a musíme taktovat navýšením základního taktu. To nás v našem seriálu o taktování bude zajímat primárně.

Rozdělení seriálu

Jak už jsem řekl, v této první části si zopakujeme hlavní základní pojmy a skutečnosti. V dalších pokračováních, již budu předpokládat znalost pojmů a nebudu je blíže vysvětlovat. Každá další část bude detailní průvodce taktováním jedné platformy, najdete základní teorii a praktický příklad s obyčejnou deskou a běžným CPU. Budeme se zabývat i vlivem na výkon, zdali například u Core 2 má frekvence FSB dopad na výkon, či nikoliv. Stejně vám ukážeme výkon platformy AMD s různými frekvencemi severního můstku a podobně. Podíváme se na přetaktování skutečně ze všech aspektů, a připravíme ultimátní návody, které vás povedou při taktování dané platformy.

Které platformy budeme taktovat? Začneme zřejmě Core 2 Duo a paticí LGA 775. Poté bude následovat AMD AM2 a AM3 s Phenomy II a Athlony II. Další článek vám přiblíží taje Core i7 a LGA 1366, nakonec se dočkáte i stejného návodu pro Core i5 a LGA 1156.  Úvod je dále zbytečné protahovat, řečeno bylo vše důležité. Podívejme se tedy do BIOSu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama