overclocking-4-taktovani-pameti-na-maximum
Návody Článek OverclocKing 4 - taktování pamětí na maximum!

OverclocKing 4 - taktování pamětí na maximum!

Wisman Pavel

Wisman Pavel

11. 6. 2008 01:00 90

Po kratší odmlce tu máme další kolo oblíbené soutěže v přetaktování. Dneska dostane zabrat další část počítače, které jsme se dosud nevěnovali - paměť. Zadání je poměrně benevolentní, žádné omezení dané architekturou nebo možnostmi procesorů a proto má tentokrát šanci vyhrát snad každý. Ceny od společnosti Asus jsou víc než zajímavé a rozhodně stojí za to své paměti trošku potrápit...

Reklama

Soutěž PCTuning OverclocKing (vítěz tedy získává titul ve stylu "král přetaktování PCtuningu") postupuje do dalšího kola. Dneska se budeme věnovat další z podstatných částí počítače - operační paměti a výherci si odnesou zajímavé produkty s logem společnosti Asus.

OverclocKing 4 - taktování pamětí na maximum!
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: každý díl soutěže se věnuje jinému typu HW a různému přetaktování, soutěžní kritéria se kolo od kola liší a tím je dosaženo toho, že šanci budou mít nejen největší profíci, ale mnohem širší skupina.

OverclocKing 4 - taktování pamětí na maximum!
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Kritéria čtvrtého kola

Vítězem tohoto kola soutěže OverclocKing se stane ten, komu se podaří nejvíce přetaktovat operační paměť. Ani tentokrát nás nebude zajímat maximální dosažená frekvence, ale míra přetaktování v porovnání s původní frekvencí, vyjádřená v procentech (tj. 115%, 130%, atp).

Podmínky soutěže:

  • Můžete použít libovolný typ operační paměti používané v klasických desktopech (typicky SIMM, DIMM, RIMM) na libovolné základní desce a libovolným procesorem,
     
  • žádná část sestavy nesmí být hardwarově upravená (změna el. obvodů, napájení, můstky, el. vodivý lak),
     
  • nesmí být upravený ani operační systém (preferujeme Windows XP a vyšší, v případě Linuxu bychom museli najít vhodný zátěžový test),
     
  • je povoleno dodatečné chlazení pamětí, ale pouze chlazení vzduchem, (odpadá vodní chlazení, peltiery a pochopitelně i chlazení tekutým dusíkem)
     
  • výsledek musí být na požádání opakovatelný - stabilitu systému je nutné prověřit alespoň hodinovým testem v OCCT v2.0.0a v režimu RAM
     
  • procenta se vypočítají jako dosažená frekvence / výchozí (tj. tovární) frekvence * 100, toto hodnota je pro umístění v tomto kole soutěže rozhodující

  • jako výchozí frekvence se bere údaj z SPD čipu (zobrazuje CPU-Z v záložce SPD) a v případě nejasností také informace na paměťovém modulu. Jako dosažená hodnota se bere údaj o aktuální rychlosti (zobrazuje CPU-Z v záložce Memory)

  • zodpovědnost za případně poškozený HW padá výlučně na vaše bedra, je pouze na vás, jak si svůj systém nastavíte (PCtuning za poškozený HW nenese odpovědnost).

Uzávěrka tohoto čtvrtého kola soutěže bude v neděli 22.6.2008.

Do té doby můžete na adresu soutez(zavináč)pctuning.cz posílat výsledky svého přetaktování pamětí. Slovo v závorkách u adresy samozřejmě nahraďte příslušným symbolem, spam nemá rád nikdo.
Hlavičku emailu uvádějte prosím ve formátu "OCK4 dosažené % přetaktování".

Každá přihláška musí obsahovat funkční emailovou adresu pro případné kontaktování výherce a následující obrázky podle zadání:

  • základní obrazovku z CPU-Z

  • výchozí frekvence

    z CPU-Z

  • dosažené frekvence z CPU-Z
  • obrazovku OCCT v2.0.0a bežícího minimálně hodinu v režimu RAM 
OverclocKing 4 - taktování pamětí na maximum!
i Zdroj: PCTuning.cz


Screenshot z programu OOCT v2.0.0a. A nesmějte se mojí pracovní mašině, nemůže za to :-) /Vašek Vlček/

Pokud chcete dosáhnout opravdu špičkových výsledků a poštelovat svůj hardware na maximum, nezapomeňte si prostudovat náš článek o pokročilém přetaktování zde.

Po uzávěrce vybereme čtyři nejvyšší hodnoty a následně vyzveme vítěze k dohodě o způsobu předání ceny, v průběhu kterého provedeme i ověření dosažených výsledku. Kontrolu provede některý z členů redakce nebo výherce dodá video s průběhem testu. Pokud se nám nepodaří s vítězem spojit, případně nebude schopný dokázat výsledky, oslovíme dalšího v pořadí.

Poznámka: při přetaktování postupujete s odpovídající opatrností a péči (zejména při nastavení napětí pamětí či paměťového řadiče v BIOSu). Postupujte po malých krocích - přičemž stále monitorujte a sledujte teplotu a stabilitu systému!


Výhry pro ty nejlepší

Čtyři ceny pro výherce dnešní soutěže věnovala firma ASUS a myslím, že je určitě o co hrát!

OverclocKing 4 - taktování pamětí na maximum!
i Zdroj: PCTuning.cz

Za první místo v soutěži bude vítěz s nejlepší hodnotou odměněn deskou Asus P5Q Deluxe

OverclocKing 4 - taktování pamětí na maximum!
i Zdroj: PCTuning.cz

Deska je založena na novém čipsetu Intel P45 s podporou DDR2 pamětí, perfektně vyladěným O/C BIOSem a spoustou zajímavých funkcí, včetně podpory ATI CrossFire na dvou PCIe 8x linkách. Všechny její skvělé schopnosti v nastavení a taktování si navíc můžete prohlédnout v naší recenzi.

Druhé místo je ohodnoceno neméně kvalitní deskou Asus P5Q-E.

OverclocKing 4 - taktování pamětí na maximum!
i Zdroj: PCTuning.cz

Ta se liší od vylepšené verze Deluxe pouze v detailech, jako je jednodušší heatpipe chlazení čipsetu nebo menší počet "fází" v napájecích obvodech. Stejný zůstává naopak špičkový BIOS, který oceníte při přetaktování.

Za třetí a čtvrté místo získáte perfektní herní myš Asus ROG mouse.

OverclocKing 4 - taktování pamětí na maximum!
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jsou Vám její tvary povědomé, máte pravdu. Jedná se o převlečenou klasiku Logitech MX518 v barvách Asus. Její osvědčený ergonomický tvar ocení nejeden hráč (pravák) a výborný senzor obstojí i v dnešní konkurenci laseru.


Takže hodně štěstí s přetaktováním Vašich pamětí a těšíme se na výsledky...


Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama