lcd-displej-pro-playstation-one-pro-pc-jak-delane
Návody Článek LCD displej pro PlayStation One - pro PC jak dělané?

LCD displej pro PlayStation One - pro PC jak dělané?

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

22. 12. 2004 00:00 147

Seznam kapitol

1. Krabice a první dojem 2. Zapojení a nastavení 3. Závěr

Většina z Vás už určitě někde viděla, nebo přímo tady na PCtuningu četla o informačním LCD displeji, který je možné připojit k PC pomocí LPT. Jeho zapojení ale není nejjednodušší a ne každý má možnosti to realizovat, nebo se bojí pájení a proto displej nepoužije. Pokud se o to někdo pokusí, není vždy stoprocentní, že se mu povede správné zapojení a displej „neodpálí“. Na druhou stranu pro někoho je tento typ málo atraktivní a raději by se poohlédnul po něčem, co umožní zobrazit nejen informace o vytížení procesoru nebo teploty systému, ale také co může například v nouzi nahrazovat i monitor. A tím je právě LCD určený pro herní konzolu Sony PlayStation One.

Reklama

Krabice displeje nevypadá nijak převratně, nijak se neodlišuje od ostatního příslušenství od Sony, možná jste toto zahlédli někde v hypermarketu a ani o tom nevíte. I když takových věcí je spousta J. Balení obsahuje displej (v plastovém pouzdře, v podobném designu jako je celá konzole), dále adaptér na 7.5V a manuál.

U displeje jsou i opravdu malé stereo reproduktory, které sice nenahradí ani ty nejmenší určené k PC, ale v nouzi určitě poslouží dostačujícím způsobem. S ohledem na jejich velikost je zvuk docela slušný, ale to je samozřejmě dost relativní.

LCD displej pro PlayStation One - pro PC jak dělané?
i Zdroj: PCTuning.cz

Přední část LCD, přímo přes displej je ochranná folie.

LCD displej pro PlayStation One - pro PC jak dělané?
i Zdroj: PCTuning.cz

LCD displej pro PlayStation One - pro PC jak dělané?
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozdělat či nerozdělat, toť otázka!

Pro toho, kdo nechce nijak moc displej upravovat a je schopný ho i včetně zmiňovaného plastového pouzdra použít (například externě), bude lepší složitější varianta a to zapojení přes Jack konektor. Výhodou tohoto způsobu je, že nepřijdete o záruku, což může pro někoho z Vás být rozhodující argument. A hlavně je to také bezpečnější. Při rozdělávání je i určité riziko zničení, samozřejmě pokud budete opatrní, tak se není čeho bát.

Pro zabudování do case je určitě lepší displej rozdělat. Samozřejmostí je ztráta záruky, ale to už asi ke casemoddingu patří. Na vrchní straně (nad obrazovkou) se nacházejí dva gumové polštářky, které brání úplnému doteku s konzolou (samozřejmě při normálním použití), pod kterými jsou dva šroubky, které musíme oddělat spolu s dalšími u spodních konektorů, kvůli rozdělání. Poté je nutné rozloupnout spodní část u kloubu v místě, kde se nacházejí konektory. Následně musíte nějakým nožem nebo šroubovákem objet celý displej ve spoji, aby povolilo lepidlo a kryt se rozloupl. Musím podotknout, že to není vůbec jednoduché a strávíte s tím dost času, hlavně opatrně!

Pokud se Vám podaří celý kryt rozpůlit, máte už v podstatě vyhráno a zbytek už není nic složitého. Samotný displej je přidělaný pěti šroubky, které stačí odšroubovat a kryt můžete oddělit od displeje. Tištěný spoj displeje je kulatého tvaru a jeho rozměr je přibližně 13x15cm, Zobrazovací část displeje je ale o poznání menší a to 7cm výška a 10cm šířka, úhlopříčka je 5“. Pokud budete chtít LCD umístit namísto 5.25“ pozic v case, zabere bohužel celé tři pozice, což je zase pro někoho problém (samozřejmě ne u Bigtoweru), ale vynalézavosti se meze nekladou a toto umístění není jediné možné. Určitě by bylo zajímavé i umístění v bočnici nebo na horní straně case. Tloušťka je pouhých 8mm, což je ideální pro montáž do předního panelu, ale překážet nebude asi nikde.

LCD displej pro PlayStation One - pro PC jak dělané?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama