Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3

Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

16. 11. 2009 03:00 36

Seznam kapitol

1. Začínáme od nuly... 2. Jak se tvoří tučňák? 3. Plnič – kde je co špatně? 4. Samonosná konstrukce 5. Propojení součástí 6. PSU atd.

Začátkem listopadu jste na tomto webu mohli zhlédnout zahajovací kolo speciálního dílu soutěže Pimp my Computer. V tuto chvíli přicházím s jeho druhým pokračováním, kde se přes veškeré nápady a úpravy dostaneme až téměř ke konečné modifikaci. Tvorba skříně však byla z těch náročnějších a proto jsme se rozhodli obsah rozdělit.

Reklama
Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě jednou tedy všechny vítám u dnešního článku, jehož hlavním tématem je úprava počítačové sestavy pro jednu menší východočeskou mateřskou školu. A jelikož máme to desáté pokračování soutěže Pimp my Computer, mohu již teď prozradit, že se vy – čtenáři a pak především děti, opravdu na co těšit.

Než však opravdu započneme s úpravami, musím zmínit sponzora soutěže, který je stále společnost Mironet, které samozřejmě velmi děkujeme!

A teď již opravdu k našemu počítači. V předchozím článku jsme si jej představili jak z pohledu specifikace, tak samozřejmě jste měli možnost i podrobně nahlédnout na detaily skříně. Nyní je asi ten nejvhodnější okamžik, kdy řeknu, že na všechno dosud napsané můžeme s naprostým klidem zapomenout. Rozhodl jsem se totiž, že počítač bude postaven kompletně od začátku nový, čímž myslím jak samotnou skříň, tak samozřejmě i komponenty.

Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3
i Zdroj: PCTuning.cz

Než však budou kam dávat, musíme vytvořit jejich nový domeček. A co k tomu bude potřeba? Nic zvláštního, jen basketbalový míč, nějaké to skelné vlákno a trochu pryskyřice. Teď si asi říkáte, že jsem se trochu pomátl – na co míč? Ale nebojte, mluvím naprosto vážně. Právě basketbalový míč je perfektní pozitivní formou pro vytvoření základu nebo lépe řečeno obalu nové skříně. Co lepšího použít, kdy potřebujeme v jeden okamžik pravidelnou a pevnou kouli a v zápětí pak možnost jejího vyndání ze ztvrdlého laminátu. No a míč lze velmi snadno „vyfouknout“ a případně použít znovu.

Pro to, aby se laminát nepřilepil na povrch míče, je však jej ošetřit. To jsem udělal za pomoci potravinářské folie, která se po nahřání perfektně natáhla přes kouli. Nicméně člověk často dělá chyby z nepozornosti a taková chyba se stala i mě při tvorbě těchto odlitků. V jednom místě mi totiž folie praskla, čehož jsem si nevšiml a díky tomu se pak laminát na povrch míče, díky jeho jemné struktuře nalepil. Nebylo to až tak zásadní, samozřejmě jeho odtržení bylo možné, bohužel to však povrch míče trochu poznamenalo. Ještě, že to byl již starý nepoužívaný kousek.

Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3
i Zdroj: PCTuning.cz

Teď ale k laminátovým odlitkům, ty jsou samozřejmě dva, jeden je o 10mm v průměru menší, aby výsledek nebyl úplně pravidelný. Pro dostatečnou pevnost jsem aplikoval 4-5 vrstev laminátu, samozřejmě 5 vrstev je na místech, kde je předpokládána větší zátěž. Některá místa naopak ještě přijde na řadu vyztužit, některá zase odřezat. Na fotografii výše vidíte odlitky čerstvě po vytvrdnutí a vyndání formy, takže naprosto neobrobené.

Následovalo co jiného, než jejich ořezání na požadovaný tvar a příprava pro jejich propojení. To je realizováno opět za pomoci laminátu, což je v tomto případě bezpochyby nejpevnější řešení. Díky úhlů, pod kterým jsou oba kusy spojovány, bylo zapotřebí tkaninu přikládat tzv. našikmo, tedy pod úhlem 45°, což dovoluje právě vytvoření takto ostrého záhybu. Ti, jež měli s laminátem co dočinění, jistě tuto metodu znají.

Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3
i Zdroj: PCTuning.cz

No a jak vidíte na fotografii, dostáváme základní tvar tučňáka, kterého jsem ukázal v předchozím článku. V tuto chvíli však samozřejmě ve velmi hrubém tvaru a především povrchu. Díky použití pozitivní formy, která není až tolik vhodná pro vytvoření hladkého povrchu, musím teď velmi intenzivně brousit celou plochu. To by díky tvrdosti materiálu šlo ručně jen velmi těžko, proto jsem raději využil excentrické brusky, díky které pak vyhlazení laminátu trvalo přibližně dvě až tři hodiny. Možná se to zdá hodně, ale věřte, že vyhladit celý povrch tak, aby byl zachován pravidelný tvar, není až taková sranda. Samozřejmě však ani po vybroušení není vyhráno. Nyní přichází na řadu tmel se klenými vlákny, díky němuž dosáhneme hladkého povrchu a ještě výraznějšího zpevnění celé konstrukce. Já jsem použil profesionální řešení v podobě tmelu od firmy NOVOL, jež je oproti hobby tmelům výrazně roztíratelnější a zároveň nevzniká tolik „bublin“, což je určitě příjemnější. K dostání je však pouze větší balení, které v případě nárazového použití asi jen těžko spotřebujete. Osobně však tmel používám velmi často, takže s jeho spotřebou nemám problém. Tmel je světlé barvy a poměrně dobře jsou na něm vidět nedokonalosti, takže i díky tomu byla práce poměrně příjemná.

Pimp my Computer 10 - The pinguins family 2/3
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku tak můžete vidět tučňáka v podobě, kdy již byl dotmelen a zároveň vybroušen do perfektní roviny (samozřejmě při zachování tvaru koule). Na fotografii však jsou patrny ještě další části, které jsem zatím nezmínil, ale jež byly vytvářeny současně s výše popisovaným tvarem. O nich tedy na následující straně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama